earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Tillväxt i vår tid

Publicerad 2017-11-21 10:47:00 i Shopping

"Det finns inte el till alla elbilar."
"Vind och sol räcker inte till." 
"Om vi slutar resa så dör ekonomin."

Små meningar jag hör i vardagen som visar hur djupt vår livsstil är kopplad med vem vi är idag på 20 hundratalet. 

Min dotter Olivia föddes 2001 mitt under pågående dotcomkraschen. Jag var pappaledig en dag. Jag var tvungen att ta ett jobb utomlands utan ledighet istället för arbetslöshet. Inga kompisar var lediga. Mitt avtal innehöll ingen föräldraledighet. Och i mitt nya kontor förstod ingen varför jag ens skulle vilja vara pappaledig. 

Elvira föddes 2004. Jag var redo. Hela samhället var redo. Min chef frågade när jag skulle gå. Inte om. Många av mina vänner var pappalediga. Andra ville men vågade inte. Mammorna var otroligt uppmuntrande. Jag plöjde inte vägen på något sätt. Det hade andra gjort. Detta arbete gav mig möjligheten ändra och ta en helt ny rutt som samhället nu såg som positivt. Pappaledighet var plötsligt det enkla valet. 

Förändringstakten har fortsatt. Idag är det naturligt att vara pappaledig personligt. Det är till och med lite negativt att försumma sitt barn.

Förändring. På bara några år upplevde jag hur min egen och samhällets uppfattning förändrades och hur detta ledde till nya beteenden. Lagstiftning, finansiell modell, utbildning öppnade dörren. Det krävde mod och förändring för att gå igenom. Är det denna resa vi måste göra gällande våra konsumtionsvanor?

- Vad gör ni vinter?
- Vi flyger till Thailand.
- Berätta
- Vi har klimatkompenserat flygresan och på plats så jobbar vi en dag på en lokal skola. 
- ...

Lite preto men ni förstår. Medvetet resande är den enda framtiden tills et kommer flygplan som inte släpper ut en massa avgaser.

Att konsumera helt urskillningslöst likställs med att röka inne på ett dagis. Inte acceptabelt på ett sätt som får de runt omkringv att reagera.





Tillväxt för evigt - 1

Publicerad 2017-11-21 09:19:43 i Observationer

Med 7% tillväxt varje år så dubblar du ursprungliga värdet på 10 år. Tusen kronor blir två tusen. En miljon invånare blir två miljoner. Fem miljarder invånare blir tio. Vår moderna värld beskrivs och förklaras av olika tillväxttal. Språket beskriver oss. Språket får oss att må bra. Tillväxten ökar i procent. Antal resor går upp några procent. Kan tillväxt pågå i all evighet? Sveriges yta är på 447534 kvadrat kilometer. Sveriges hade en befolkningstäthet 2015 på 24 invånare per kvadrat kilometer. 24 x 447534 = lite mer än tio miljoner invånare. Stockholm å sin sida har en befolkningstäthet på 4934 invånare per kvadrat kilometer. Om hela Sverige byggdes som Stockholm så skulle Sverige ha över två miljarder invånare. Större än Indien. Större än Kina. Omöjligt! Inte en chans! Med konstant tillväxt på 2% i flera år kommer befolkningen förr eller senare nå dessa "omöjliga" tal. Vårt sätt att mäta välstånd och mäta framgång försvarar tillväxtmodellen. För att styra om skeppet behöver vi ändra på vårt språk som är det verktyg vi använder för att beskriva vem vi är och hur vi mår och vad vi strävar efter. Låt oss slå ett slag för lagom. Lagom tillväxt. Lagom välstånd. Kanske det kan rädda oss och planeten. Källor: http://www.stockholm.se/OmStockholm/Fakta-och-kartor/

Hur kan USA lösa dagens svåra problem när själva problemet är förbjudet?

Publicerad 2017-11-20 18:51:00 i (Ut)bildning

USA vann inte kalla kriget. Sovjet slutade hel enkelt att spela spelet. Detta påstår föreläsaren Simon Sinek i sina utlägg om spelteori. En massa briljanta människor vars idéer inte fick utrymme på grund av en världssyn där en lösning var tvungen att vara socialistisk. Ledare så som Deng Xioa Ping gjorde ett viktigt intryck med sitt citat om katten. "Det har ingen betydelse om katten är svart eller vit, bara den fångar råttor." Även om det inte är troligt att han sa dessa ord så sammanfattar de väl den förändring som Kina genomgått de senaste 30 åren. Kina kanske lyckas svänga sin utveckling i tid på ett sätt Sovjetunionen inte lyckades. Under många år ledde Sovjetunionen teknologiska utvecklingen. Under flera år fängslades forskare och tänkare för de ansågs farliga. Å andra sidan, i USA så drev det kapitalistiska systemet fram de bästa idéerna. En vanliga människa med en ide kunde få finansiellt stöd från bank eller investerare för att omvandla iden till en produkt och ett företag. Men det har hänt något. USA vann det kalla kriget. Trodde de. I själva verket var det Sovjetunionen som slutade spela. I dess plats har det kommit upp nya spelare: Kina, islamiska terrorgrupper, Nord Korea. När USA behöver sin innovationskraft och företagsamhet som mest, så väljer man att följa Sovjetunions exempel och förbjuda idéer. Förbjuda fakta. På topplistan av fakta som ledare i USA tror på som 1. Klimatförändring. Om det finns så beror det inte på mänsklig aktivitet. 2. Vapen. Fler vapen leder inte till ökat våld i samhället. 3. Fördelningspolitik. Genom att göra de rikaste 1% av medborgarna rikare kommer alla att gynnas. 4. Marknadsekonomiska lösningar. En lösning som luktar socialism är förbjuden. 5. Stark militär fungerar utmärkt med låga skatter. USA riskerar inte bara sin ledarroll i världen. USAs beteende riskerar hela planetens värlfärd. Sovjetunionens lögner hann ikapp dem. Hur långt måste det gå innan USA väljer fakta över politisk korrekthet. Amerikanska militären har redan tagit saker i sina egna händer. Nya baser byggs för att stå emot en rejäl höjning av havsnivån. Men när de ber kongressen om pengar så handlar det om kvalitet och terrorism, det vill säga accepterade faror. Inte påhittade så som klimatförändring. "Det är svårt att få en människa att förstå något, när hans får betalt för att inte förstå det." - Upton Sinclair, Amerikansk författare. Vill du läsa mer: Klimatförändring i USA - https://www.npr.org/podcasts/381444908/fresh-air

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela