earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Varför handlar befolkningsfrågan om "all in"?

Publicerad 2018-05-21 13:02:00 i Observationer

Malthus skrev för hundra år sedan att världens befolkning skulle kollapsa (1). Antalet människor ökade mer än vår förmåga att odla mat. Detta har inte inträffat och Malthus nämns numera i artiklar med spektakulära rubriker som världens sämsta prognoser.
The Limits of Growth kom ut 1968 (2). Ännu en prognos om kollaps. Ännu en prognos som inte blev besannats. Någonstans når vi en gräns. Om varje människa får en kvadratmeter så får det plats148 938 826 000 000 människor. Nästan 149 tusen miljarder människor. Väldigt många. Omöjligt många. Budskapet är att det finns en gräns som beror på yta. (3) Det handlar inte bara om mat. Artiklar och debatt handlar om en befolkning som kan växa så länge som den kan matas. Jag utmanar detta. Du måste utmana detta. Se dig omkring. Titta ut genom ditt fönster. Föreställ dig dubbelt så många människor. Bilar. Bussar ute på gatorna. Tio gånger så mycket. Huvudstaden i Nigeria heter Lagos. 1960 bodde där 200 människor. år 2017 hade Malmö 280 tusen invånare. 2018 uppgick befolkningen i Lagos till 15 miljoner invånare (4). Sverige och Norge tillsammans kommer knappt upp i dessa tal. År 2100 kan Lagos komma att ha 88 miljoner invånare (5), fler än dagens Tyskland. Som en stad. Det handlar inte bara om mat för dagen. Parker, ren luft, rimlig pendlingstid, skogar, djur och natur. Dessa är värden som ofta prioriteras bort när städer växer. Frågan kan inte handla om hur många människor kan maximalt leva på jorden. Frågan bör vara hur många människor kan leva värdiga och produktiva och lyckliga liv på jorden. Oavsett ditt svar, blir det lättare eller bättre om vi blir fler och fler invånare? Jag vill inte gå "all in" och ta reda på hur många människor kan maximalt leva på jorden. Vi vet att 7 miljarder kan matas med otrolig fattigdom. Vill du veta hur vi kommer att ha det när vi är 20 miljarder? Källor: (1) http://www.economicsdiscussion.net/articles/malthusian-theory-of-population-explained-with-its-criticism/1521 (2) https://www.clubofrome.org/report/the-limits-to-growth/ (3) https://www.quora.com/What-is-the-exact-surface-area-of-earth-in-square-meters?share=1 (4) http://population.city/nigeria/lagos/ (5) https://www.iied.org/will-africa-have-worlds-largest-cities-2100

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela