earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Vilken färg får din katt vara?

Publicerad 2020-03-31 11:16:00 i Historia

Länder har vanor och traditioner som ofta hindrar utveckling. Kriser förändrar samhällen. Ibland är förändringen medveten men ibland så är det krisen som styr. Hur kommer pandemin påverka världen? 
 
Deng Xiaoping, Kinesisk ledare 1978 till 1992, lär ha sagt att det spelar ingen roll vilken färg katten har, bara den kan fånga möss. Påståendet syftade till att öppna upp för kapitalistiska lösningar jämte de kommunistiska för att föra Kina framåt. Oavsett om han yttrade orden eller inte så är Kinas tillväxt och framfart de senaste 40 åren en av världshistoriens stora händelser. Det var Deng Xiaoping som satte det hela i rullning genom att våga ifrågasätta kommunistpartiets sanningar. Istället har partiet ägnat sig åt att hitta ett språk som tillåter privata initiativ samtidigt som partiets makt inte får ifrågasättas.
 
En katt med många färger smälter in bättre.
 
Sovjets fall beror delvis på dess oförmåga att ifrågasätta sina sanningar. I det kommunistiska systemet så var en lösning inte bedömd för det resultat den kunde ge. En lösning bedömdes utifrån hur kommunistisk och socialistisk den var. Detta bidrog till Sovjets fall. Där bönder producerade mer om de fick behålla en del själv så drev partiet kollektivisering med svält som resultat. Korruption, brister och maktmissbruk ledde till att folket och, till slut den egna ledningen, tappade tron på sin egen stat.
 
USA har länge vandrat samma stig. Med alla sina problem med sjukvård, utbildning och fattigdom har lösningen alltid funnits i marknaden. Även efter den horribla kollaps som inleddes av Lehman Brothers kollaps, så är det marknaden som har alla lösningar. Obamas sjukvårdsreform har samlat högerkrafter att besegra den och andra statssubventionerade initiativ. Amerikaner verkar tycka att tekna en dyr sjukförsäkring eller inte ha något skydd alls är ett verkligt val. Danna lögn existerar för systemet målar upp den arbetslöse som lat och får därmed skylla sig själv - sitt eget val att vara lat.
 
Utifrån ett Europeiskt perspektiv så framstår både den gamla Sovjetiska och den Amerikanska ställningen skrattretande. Europa ser att ibland är det bättre och mer effektivt med statliga lösningar och ibland med privata. Sällan är det svart eller vitt.
 
USA förlitar sig på ett statsbyggt motorvägsnät, en statligt finansierad arme och statssubventionerad sjukvård åt äldre. Lösningen är att, som i Kina, klä dessa initiativ i andra ord så att de inte kallas för socialistiska eller statliga.
 
Förändringen händer nu. Inför otroliga dödstal i coronapandemins spår, har USA öppnat sjukvården för alla coronadrabbade, infört arbetslöshetsersättning och börjat undersöka hur man kan dela ut gratis skolmat. Mitt i en kris, med lite tid att tänka och förbereda sig, har USA med ett högerkonservativt Republikanskt styre, valt att vandra en annan stig. Privata initiativ som funkar så bra när det är lugnt och regler fungerar, visar sig inte alls lämpade åt situationer som kräver samarbete, där målet är långsiktigt, det vill säga själva överlevnaden av samhället.
 
USA är långt ifrån att komma igenom pandemin. 
 
Men...
 
Kanske blir det USA som samhälle som kommer att förändras mest efter att pandemin klarats av. Alla dessa socialistiska ideer och tankar har nu satts i verket för att rädda individer, samhällen, kanske själva nationen. Hur lätt blir det att stänga ner dem?
 
Många av de skyddsnät som ändå finns i USA, skapades under depressionen när Franklin Roosevelt gick in och räddade kapitalismen från sig självt. Nu faller det på Trump att rädda landet med samma socialistiska handlingar även om han inte alls delar Roosevelts vision.

Det stora fosterländska pandemin

Publicerad 2020-03-31 09:03:00 i Historia

Makthavare håller redan på att skriva sin version av denna pandemi. I dessa tider och fake news så är sanning och lögn, fakta och falskhet allt för ofta något vi kan debattera. Vilken sanning kommer att segra?
 
Kriget om sanningen kring pandemin har redan börjat. Förenta Nationernas Säkerhetsråd har inte kunnat samlas kring ett uttalande för USA krävde att pandemin skulle benämnas Wuhanviruset vilket Kina motsatte sig. Samtidigt som Kina bjuder på hjälputrustning till Italien, så försöker de sprida rykten om att viruset egentligen kom från USA. Förtrycket av läkaren som försökte varna världen redan i december 2019 skylls på lokala partifunktionärer för Kinensiska Kommunistpartiet får under inga omständigheter ifrågasättas.
 
Hur vi minns denna pandemi, vem som blir hjälte och vem som blir offer och vem som blir förlorare är ännu inte bestämt.
 
En vinnare som ljuger är en förlorare. En förlorare som kämpar på, är en vinnare.
 
Andra världskriget slutade 75 år sedan. Japan och Tyskland förlorade. USA och Storbrittanien segrade. Svart och vitt. Italien var allierad med Tyskland och förlorade tidigt men ses inte historiskt som en av de stora förövarna. Sovjetunionen spelade en nyckelroll i segerna över Nazisterna. Med helt osannolika offer bidrog Sovjet till att Tyskland fastnade i ett tvåfrontskrig som till slut ledde till dess villkorlösa förlust.
 
Historien i väst är inte lika svart och vit kring Sovjets roll i andra världskriget som i Ryssland kallas Det Stora Fosterländska kriget. Rysslands egna myt handlar om hur the Sovjetiska folket mot alla odds, reste sig, samlade sig och gav allt för att trycka tillbaka de överlägsna nazistiska styrkorna vilket ledde till seger till en kostnad av miljoner döda. 
 
Västerländsk historia fokuserar på förtrycket inom den Sovjetiska statsaparaten som tvingade folk ut i krig och som samtidigt som kriget pågick, fortsatte massavrättningar. Det land som med störst iver driver en alternativ bild till Sovjet som hedersam segrare är Polen.
 
Strax innan andra världskriget startade, ingick Tyskland och Sovjet ett icke angrepsavtal. Sovjet menar att detta var i rent självförsvar då varken Storbrittanien eller USA vågade stå emot Nazityskland. När det framkom att avtalet innehöll en hemlig paragraf där Polen delades upp mellan de två makterna, så har den Sovjetiska versionen ifrågasatts.
 
75 år senare så påverkar detta fortfarande synen Ryssland har på väst och vice versa. Det visas nästan ingen tacksamhet för vad Sovjet offrade för att besegra Nazityskland medan Storbrittanien, dåtidens största koloniala makt, frossar i sin seger. Och får medhåll från hela Europa om deras bedrift.
 
I och med att tidigare hemligstämplade dokument, släpps, så får världen inblick i hur alla stridande och icke stridande parter begick illdåd. USA fängslade ättlingar till japaner utan något annat skäl än att de kunde kopplas till Japan. Få länder välkomnade judiska flyktingar medan det fortfarande fanns möjlighet att rädda miljoner.
 
Detta är historia. Och den lever med oss idag.
 
Snart kommer denna pandemi bli historia. Alla vill bli hjältar. Med framförallt, ingen vill bli förloraren. Hur långt är länder villiga att gå för att skriva sin historia?
 
Vem tror du kommer framstå som hjälte?
Vilket land tror du kommer att framstå som hjälte?

Svarte Petter

Publicerad 2020-03-27 07:29:00 i Historia

Vänlighet och leende är bra vapen i svåra tider
 
Det moderna västerländska samhället är byggt på lån. Konsumtion är a och o och saknas det pengar, så går det att låna. Pandemin blottar den otroliga svaghet och dumhet i denna strategi. Det är nu det visas vem som byggt upp lager för att klara sig genom dessa unika tider.
 
Kortspelet Svarte Petter går ut på att samla par av olika figurer genom att ta ett kort från en motståndare. När alla korten parats ihop så är den som sitter med Svarte Petter på sin hand, förloraren. Detta kortspel är populärt i norra Europa och ha gett upphov till lokala talessätt om att "sitta med Svarte Petter".
 
Vårt moderna samhälla strävar att bli större, snabbare och bättre. Jakten på tillväxt har lett till motsägelsefulla krafter i vårt samhälle. Vi oroas över ökningen av befolkningen och alla resurser som krävs samt den ökade trängseln. Samtidigt basunerar finanstidningar ut om de sårbara Europeiska och Asiatiska samhällen där befolkningen åldras och för få unga kommer att får arbeta för att betala de äldres vård. Båda sanna.
 
Det enkla valet har varit att låta ekonomin, samhället och mänskligheten växa. Att hantera en krympande befolkning är svårt med de rådande ekonomiska modellen. Pensioner skall betalas och sjukvård finansieras. Svårt är inte populärt, det får lösas i framtiden. De samhällen som har haft en minskade befolkning har haft ett problem. Var finns den balanserade rapporteringen där de har en möjlighet att utifrån en position av välstånd minska befolkningen och därmed stressen på jorden?
 
Är Corona slutet av en jättegiv av Svarte Petter? Alla fattiga, alla med lån, alla sjuka som samhället försökt skydda är de som faller offer för att det sammhälle vi har skapat inte klarar av uppdraget när det verkligen behövs. Tänker i synnerhet på den tid som kommer efteråt.
 
Men...
 
Åren efter spanska sjukan ledde fram till det glada 20-talet, Tysk demokrati föddes och konst och industri fullkomligt exploderade. En avslutad kris är något att se fram emot. Det viktiga är att vi hjälper varandra och är snälla. De kommer att vara så mycket lättare då.
 
 

Att resa i framtiden

Publicerad 2020-03-25 08:08:00 i Världen

Resebranchen med turism står för tio procent av världens Brutto National Produkt. Det är en viktig industri globalt och helt avgörande för många länder där turismen står för 20 och 30 procent av intäkter. Spanien, Italien och Frankrike har 40, 50 miljoner besökare varje år. Om de bara spenderar en tusenlapp var så motsvarar det 40 miljarder kronor som jotell, restauranger och aktivitetsidkare nu inte får in i sina kassor.
 
Vilken skepnad kommer resande och turism anta efter pandemin?
 
Bra plats att sitta av två veckors karantän?
 
Hälsointyg kommer att krävas. Det har sagts mycket i media om de olika sätt länder hanterar pandemin inom sina gränser. Flera europeiska ledare tror att upp till 80% av befolkningen kommer eventuellt att smittas. Det viktiga är att inte alla smittas samtidigt. Detta har kommit att kallas att platta ner kurvan. Länder i Asien väljer istället att med alla medel stoppa spridningen.
 
Dessa två olika strategier har svårt att samexistera. Redan idag är Kina noga med att klarggöra att de flesta nya smittade i Kina har rest in till landet, oftast återvändande Kineser.
 
Länder som testar alla mot länder som testar sjuka och länder som inte har råd att testa alls. Den enda lösningen är att resa med ett Coronatest i fickan.
 
Hur skall det gå till? Från test till resultat måste resenären sättas i karantän för att inte bli smittad. Flygplatser måste upprätta byggnader utanför området där resenärer kan testas och hållas långt ifrån varandra.
 
Men det roliga tar inte slut där. Sedan skall du hem. Flygbolag och mellanlandning och inte minst andra passagerare som vill veta att du inte är smittad. Ett nytt test och intyg.
 
Karantänförsäkring. Två veckors karantän är inte gratis. Det kommer försäkringar som täcker dessa kostnader. Detta öppnar upp för en ny industri där hotel tar fram karantänrum. Varför lida bara för att man är i karantän? 
 
Mod. Flera flygbolag är nära konkurs. Regeringar försöker rädda dem. Om alla är kvar så kommer det bli överkapacitet med låga priser. Inte troligt. Går flera flygbolag i konkurs så kommer priset för resande gå upp. Resande i Norden kommer igång snabbt. Europa kommer ta lite tid men det finns vägar och tåg och alternativ. Resande till Asien och USA kommer att kräva mod i början.
 
Världens bästa karantän. Länder kommer att marknadsföra sig utifrån de friheter de ger resenärer om smittan kommer tillbaka. Ni får gå på gatorna. Ni får handla. En strand för alla i karantän. Man vill helst inte åka till länder där man blir inlåst långt utaför stan ensam i en övergiven byggnad.
 
Redan idag blir man nekad inträdde i vissa länder om man varit i ett område med gula febern och saknar vaccinationsintyg. Tillls ett vaccin tagits fram så kommer länder experimentera med olika regler och restriktioner. Bra tillfälle att upptäcka skärgården, vandra Kungsleden eller låna en stuga vid en fin insjö.

1973-1974 en kris med bättre TV och Film

Publicerad 2020-03-24 18:17:47 i Världen

I dessa hemmakarantäntider har jag hämtat hem DVD boxen med säsong 1 av The Rockford Files, en amerikansk däckarserie från 70-talet. Serien hade premiär 1974 och handlar om Jim Rockford, en privatdäckare som bor i en husbil vid stranden. Han jobbar bara med fall som polisen lagt ner. Hans liv präglas av de fem år han satt felaktigt fängslad och det faktum att hans fall ofta öppnas igen och då blir det trubbel med polisen.
 
Serien följer Rockford när han äter billigt och handlar mat och försöker få pengarna att räcka till. Han har svårt att få betalt. Hans kunder saknar pengar. Han saknar hårda nypor. Livet är enkelt. Ogift, hänger han med sin pappa. Men det enkla livet hotas hela tiden slås i spillror då banken hotar att beslagta hans husbil för han oftast ligger efter med amortering och räntor.. 
 
Gerald Ford benådade Nixon när han klev in som USAs 38
 
Serien kom till i en tid av ekonomisk kris, den första sedan andra världskriget. De börsfall som världen upplever nu är otroliga. Liknanade värdeminskning har inträffat förr. Melland januari 1973 och december 1974 minskade den amerikanske börsens värde med 45%.
 
Krig, oljeembargo och inflation ledde till att 70-talet blev ett svårt årtionde i många länder. Detta var även Watergateeran som fick många amerikaner att ifrågasätta sina ledare.
 
Besök 70-talets tv och film. De kom till i en tid av osäkerhet, finansiell oro och ökande klasskillnader.
 
TV: Rockford Files visar dammet och skavankerna blandat med lyx i LA.
Film: The Marathon Man med härliga vyer av ett smutsigt NY.
 
 
 
 

Rädsla eller hopp?

Publicerad 2020-03-24 15:35:00 i Världen

Inte mina vildaste fantasier hade jag trott att det fanns en chans att mina barn skulle få uppleva en upprepning av 30-talet, en ny depression. Kanske slipper de men aldrig förr har de varit närmare.
 
När pandemin stoppats och är under kontroll så är jag rädd att vi vaknar upp till en värld med hög arbetslöshet och höga räntor och ransonering och vräkningar. Utan jobb och utan en fungerande handel så är vi nakna, utsatta och ensamma. Vi bor i ett luftslott.
 
Det finns hundra vägar som leder fram till en upprepning av 30-talet. Det måste finnas åtminstone EN väg leder fram till en värld där vi alla fortsätter att ha möjligheter OCH männskligheten tar lärdom av hur bra miljön mår när vi stänger ner våra fabriker OCH vi bygger ett samhälle som kan stå emot störningar.
 
Det är dags att tänka om risken mänskligheten står inför.
Aldrig förr har världen dragit i nödbromsen.
 
Befolkning: Åtta miljarder människor på denna jord tränger ut djur och växtlighet. För varje person som tillkommer så är vi fler som drabbas och som behöver hjälp. I en kris som denna så blottas svagheter. I olika FN-rapporter och i Roslings statistik,  pekar datan på att världens befolkning fortsätter växa upp till 11, 12 kanske 14 miljarder människor. Sedan plattar den ut och vi uppnår en balans på lika många som föds som avlider. Om vi levde bra liv på 60 talet när vi var tre miljarder, finns det inte skäl att börja krympa befolkningen.
 
Försörjning: Idag har vi ett sätt att försörja oss: jobba, tjäna pengar och handla. Utan pengar har vi inte råd med vatten, el, mat eller tak över våra huvud. Garantera det och varje människa uppnår trygghet. Jag vet, en fantasi. Experimentet heter Universal Income, där varje medborgare får en garanterad inkomst oavsett.
 
Utbildning: Vi måste vara pålästa. Vi måste följa med. Utbildning leder till mindra familjer, Utbildning leder till innovation. Utbildning leder till tänkande och självständiga individer.
 
Lösningen finns där ute. Vi har byggt en labyrint av lån, system, avtal och skatter som ingen har en aning om vart startknappen sitter nu när vi dragit i nödbromsen.

Resilience

Publicerad 2020-03-24 12:40:00 i Världen

Förmågan att återhämta sig efter stora svårigheter. Svenskan saknar ett ord som på ett bra sätt motsvarar engelskans Resilience. Uthållighet är ett förslag men omfattar inte den viktiga återhämtningen.
 
Oavsett. Vi kommer snart att få erfara om våra företag, våra system, vårt samhälla är uthålligt med kraft att återhämta sig. Tänker på Neil Armstrongs och Buzz Aldrins resa till månen. Målet var att ta sig till månen och tillbaka. När vi idag räddar världens medborgare så får det ine ske på bekostnad av samhället.
 
Vilket samhälle vill vi bygga upp efter denna kris är över? Det är lätt att säga att vi inte visste eller att det hade kostat för mycket att bygga in bra beredskap. Problemet är att ingen hade kunnat sälja in detta otroliga scenario på ett trovärdigt sätt.
 
För några år sedan lunchade jag med en kollega som var helt inne på prepping och tanken att det moderna finansiella systemet är ett luftslott. Han berättade att Sverige importerar mer än hälften av alla livsmedel. Det lät fantastiskt och helt otroligt och osannolikt.
 
Nu sitter vi här och vi måste fundera på ändringar:
 
1. Hälften av våra livsmedel importeras. 
2. Drivmedel importeras.
3. De flesta hushåll har lån som kräver inkomster.
4. Svenska kronan och Sverige som land är litet och helt beroende av öppen och fri handel.
 
Tunga tider. Tänka framåt är ett sätt att hålla lung och fokusera på något annat.
 

Vågar du säga ifrån?

Publicerad 2020-03-24 08:29:00 i Sverige

 
Sverige är ett unikt land i dagens Europa. Vi får fortfarande röra oss fritt under eget ansvar.
 
Nu uppmanas stanna hemma. Vi uppmanas jobba hemifrån. Budskapet är solklart. Vid minsta antydan och känsla till förkylning, feber, snuva eller hosta, stanna hemma. Går symptomen bort, stanna hemma två dagar till. De flesta följer dessa anvisningar.
 
Men vad händer när någon inte gör det? Vi riskerar att hamna i karantän under tvång.
 
Som samhälle är Sverige ordnat och strukturerat. Lagar och regler finns i överflöd. Myndigheter sätter upp skyltar för att ge oss stöd i vardagen. Så väl fungerar de att vi knappt behöver prata med varandra.
 
 
 
Sedan finns det oskrivna regler som att stå till höger i rulltrappan eller att inte gå bredvid varandra på trottoaren med varsin dubbelbarnvagn.
 
Gemensamt är mångas ovilja och oförmåga att säga till en person i vänlig och välmenande ton att denne bör äta någon annanstans, flytta sig till höger så man kommer förbi och så vidare.
 
 
Denna åkomma har ett namn: De borde inse.
 
De borde inse är tre ord som säger att alla andra borde förstå att de gör fel och det irriterar mig och när jag väl säger ifrån så kommer jag låta allt annat än trelig för...de borde inse!
 
Under flera år har vi undvikit att lära oss att en på ett vänligt sätt tillrättavisa andra.
 
Jag brukar tänka på en situation jag upplevde i Spanien när jag bodde där för 20 år sedan. När vi träffades i större grupper och man inte kom ihåg namnet på en person så agerade svenskar och spanjorer på väldigt olika sätt.
 
Svensken smög iväg och frågade en annan person och med låg röst "Vad hette han?"
 
Spanjoren pratade på och mitt i en mening stannade, tittade vänligt, log och frågade, "ursäkta, vad heter du nu igen?"
 
Ingen skamm. Inget smygande. Sverige, det är dags att träna hur vi hjälper varandra.
 
Social Distancing. "Ursäkta, rekommendationen är två meters avstånd. Tack."
 
Skadar inte att vara påläst om att om smittokurvan går upp mer så kommer alla hamna i karantän med utegångsförbud och då blir dessa samtal omöjliga ändå. Vänlig ton utan sarkasm och ironi.
 
Snuviga skall stanna hemma. "Ursäkta. Jag föreslår att du åker hem då du är snuvig. Det kan vara Corona och smittsamt. Tack". Denna är svår då fler personer kommer att svara, "Det är bara allergier."
 
Träna i vänlig och lugn ton. Träna även på att bli låta dig bli tillsagd. Och hjälp andra att göra det med vänlig och bestämd ton. 
 
 

Med bara en hammare blir allt till en spik

Publicerad 2020-03-22 09:56:16 i Observationer

Min dotter frågar om hon får ha sina kompisar hemma på spelkväll. Jag tycker det är jättekul när de hänger här, spelar spel, lagar mat och snackar. Allt som oftast så slutar det hela i katastrof och att jag måste sanera huset. Köket kan ta en timme. Alternativt så tar jag fajten med dottern eller hotar att det blir inga fler spelkvällar.
 
Lösningen jag kommit på är att vara övertydlig och ge ett bred och specifik målbild.
 
Totalitärt styre är värre en sjukdom
 
Ja, ni får vara här och hänga om ni städar upp efter er så det blir "mammarent" och att ni då även plockar bort de saker som ligger fram som någon annan tagit fram. Diskmaskinen skall plockas ut och lastas ordentligt och de skall handdiskas.
 
Målet enligt statsministern är att tillsammans se till att så få som möjligt drabbas av Corona.
 
Det statsministern menar är:
- vi skall tillsammans ta hand om alla medborgare och minska smittspridning under förutsättningen att landet inte går i konkurs och vi bäddar att genom missinformation och dålig hantering av pandemin leder till att vår demokrati äventyras.
 
Vad händer om man INTE tror att Sverige kan köras i botten?
 
I denna kamp för överlevnad varför inte tillsätta en expert inom Ekonomisk Depression samt expert inom Totalitära Statskick. Debatten har börjat komma igång. Men om de personer som är i rummet  inte tror att vår ekonomi och demokrati kan slås i spillror så är de fel personer i rummet.
 

Kommer du ihåg din historia?

Publicerad 2020-03-22 08:20:00 i Historia

Det gamla citatet, "den som inte kommer ihåg sin historia är dömd att upprepa den."
 
Välj inte en arg krigsveteran med liten mustash till kansler. Check.
Kalla aldrig din båt för osänkbar. Check.
Kör inga oansvariga övningar i ditt kärnkraftverk. Check.
 
Om det ändå vore så lätt. Historien upprepar sig för då vi minns vad som hände så förstår vi sällan varför det hände.
 
Hitler valdes i en djup depression. Då Hitler var en demon så är händelserna som bäddade för hans seger det historiska förlopp som inte skall upprepas.
Storbrittanien var världen enda världsmakt med överlägsen industriell produktion och teknik och äran att vara snabbast över Atlanten fick kaptenen att blunda för risker.
Sovjet hade under flera år spelat ner faran och riskerna med kärnkraften och ledarskapet straffade hårt de som inte lydde.
 
Människor är offer för sin tid. Varje tid har regler och koder som styr våra beslut. I vanliga fall så fungerar det. Men under otroliga omständigheter så stresstestas systemet. Väldigt få klarar av detta.
 
The Chernobyl sarcophagus
 
Historisk läxa 1 - Hur har vi ställt upp våra dominobrickor?
 
Tänk om Europa upprepar samma misstag från första världskriget?
 
Alla system är sammanlänkade. Historiker refererar till de sammanflätade försvarsavtal som olika länder hade med varandra som en anledning till att Förstavärldskriget fick en sådan utveckling. För att garantera fred trodde man då att det bästa sättet var att ingå avtal med andra makter om att komma till varandras hjälp. Så stor spridning fick avtalen att det räckte  att Öserrike-Ungern och Serbien började kriga för att båda lägren drogs med. En dominoeffekt av krigsförklaringar senare och världen befann sig i krig.
 
Likheten med idag är sättet är hur en händelse sätter igång en lång kedja av sekundära händelser. Sjukvården i Europa skall rädda alla. Under 70 år har Europa stoltserat med världens bästa sjukvård som är i stort sätt kostnadsfri för dess medborgare. Att tänka och acceptera att sjukvården inte skulle klara av att hantera alla sjuka är inte acceptabelt i en värld av statsdriven, skattefinansierad och världsbäst sjukvård. Istället så måste alla andra system stängas ner för att stötta sjukvården. Som att söva ner patienten för att rädda hjärnan. Problemet är att sjukvården är ett ben eller eller arm. Ekonomin är hjärnan och demokratin är hjärtat.
 
Europa befann sig plötsligt i krig för varje land trodde det hade vidtagit de bästa åtgärder för att slippa krig. De var oförmögna eller ovilliga att spela ut olika scenario där systemet kunde leda till kollaps.
Varje Europeisk nation stred för sina intressen. Förloraren var Europa som sådde frön som ledde till Andra Världskriget.
 
Nu strider varje individ för sitt intresse att leva och överleva. Hur stor är risken vår vy att rädda individen, offrar samhället?
 
 
Historisk läxa 2 - Segraren bestämmer.
 
Tyskland förlorade kriget. Sättet Tyskland bestraffades anses ha varit en anledning till att Andra Världskriget hände. Tyskland fick betala otroliga skadestånd och kände sig förnedrad.
 
Efter pandemin så kommer segraren att bestämma. 
 
Men vem är segraren? Rimligtvis borde det vara de sjuka som botades. De medborgare som genom aktsamhet inte smittades.
 
Segraren efter pandemin är de som har pengar.Detta gäller länder så väl som individer. Mitt i all kaos så är det svårt att förstå att vi som resultat av lokala och globala åtgärder kan bli fattiga. För blir vi fattiga så kommer vi vara tvugna att lyssna på och kanske lyda de som har pengar.
 
På samma sätt de stora makterna gick ut i strid på jakt efter ära och medaljer så förstod de inte att de skulle förlora mer än någon avlägsen koloni eller gränsstad. Så länge vi tror att kampen handlar om att rädda liv från att dö i Covid så riskerar vi att missa att målet är att samhället skall överleva.
 
 
Klarar vi av att styra om innan systemet går sönder?
 

Är Corona inviten till Kina?

Publicerad 2020-03-19 09:24:00 i Världen

Kriser rör om den gällande ordningen. Vi brukade resa. Nu sitter vi hemma. Samhället uppskattade inte vikten av vård och skola. Nu träder de fram som samhällets hjältar och pelare. På riktigt. Som de alltid varit. Men inte erkänts.
 
Den största ommöblering på global nivå skedde efter andra världskriget. Flera av dåtidens imperier var tvungna att ge allt och panta bordssilvret för att försvara sig mot Tyskland. Under 50 och 60 talet monterades alla gamla imperier ner. De hade helt enkelt inte råd att fortsätta. De hade även tappat sin moraliska makt.
 
 
 
I dess plats klev USA och Sovjetunionen in. När andra världskriget startade så var Tyskland och Sovjet allierade. Polen fick erfara vad denna union innebar. Efter Tysklands invasion av Sovjet, kastades allt omkull. Sovjet blev allierad. De gav allt i kampen för moderlandet. Miljoner dog. De allierade verkar till och med ha valt att gå fram lite sakta och låta Sovjet ta smällen. Konsekvensen av detta blev ett delat Europa när Sovjet fick vandra hela vägen fram till Berlin och längre. Kanske var Sovjet starkare? Det faktum att Tyskland var en större fiende gav Sovjet frihetsgrader de vanligtvis inte skulle ha fått.
 
Hur långt låter världen Kina vandra i kampen mot pandemin? Kommer Kina få större frihetsgrader när EU och USA är fokuserade på sin egen Coronakris? Mycket troligt. Italien bad om hjälp och bara Kina ville och kunde hjälpa till enligt WSJ och Foreign Policy
 
Mycket tyder på att Kina vidtog otroliga åtgärder för att bromsa pandemin. Deras berättelse är att de agerade snabbt, offrade otroligt mycket för att segra. Europa och USA är långsamma och inte villiga att offra. 
 
Denna berättelse behöver givetvis inte vara konspiratorisk.
 
Hur gjorde USA sin entre på världsscenen? Första världskriget var till en början en Europeisk angelägenhet. USA anslöt sig inte förrän halvvägs in. De finansierade Storbrittaniens och Frankrikes krig. Efter Versaillefreden, var Europa skuldsatt. USA satt på industrier och på pengarna. Under flera år fick Storbrittanien vara med i sin gamla roll. Efter andra världskriget och Bretton Woods konferensen, etablerades USA dollarns som världens reserv valuta vilket den fortfarande är idag år 2020. Ännu en gång satt USA på pengar och intakt industriell produktion. Denna gång steg de fram som världens ledande ekonomiska och militära makt.
 
Pandemin är i sin linda. Men trots det så har tusentals människor varslats. Regeringar i hela Europa slänger ut pengar för att skydda och rädda industrier och medborgare. Hur skall detta återbetalas?
 
Det enda land med valutareserver är Kina. USA är otroligt skuldsatt. Det samma gäller de flesta Europeiska stormakterna. 
 
Kinesiska valutareserver 2019: 3 107­ 924 miljoner dollar.
USAs valutareserver? 42 000 miljoner dollar.
Tyskland har 215 748 miljoner Euro, vilket är lite mer i dollar.
 
Kina har pengar. Efter pandemin kommer de flesta Europeiska länders budgetar blöda. Regeringar trycker pengar eller ger löften och garantier. Det Europeiska samarbetet sätts på prov då inget land kommer att komma ut med budgetar inom lagstadgade ramar.
 
Den akuta fråga som vi redan kan planera för är hur dessa hål skall täckas utan att inflationen drar iväg, utan att all industri stängs eller säljs, utan att fattigdom sprider sig över världen? Vilket land kommer att åtnjuta störst förtroende när allt är över?
 
Kanske är det Kinas tur att kliva in och vi hoppas att de gör det med gott ledarskap och vision för hela världens befolkning.
 
Källor: 
https://www.ceicdata.com/en/indicators
 
US Dollar vs UK Pound 
Storbrittaien betalar av lån till USA från förstavärldskriget 2015 
 
 

2020-03-18 Post Corona - vem kommer äga den nya världen?

Publicerad 2020-03-18 21:12:57 i Observationer

Börserna sjunker världen över. De sjunker för det finns fler säljare än köpare. Marknaden tror att värdet kommer att fortsätta sjunka. 24 timmar i rad så sjunker värdet av företag, våra besparingar och pensioner. Frågan är: När allt ser ut som skit, vem är det som köper?
 
Medan nyheterna fokuserar på den pågående katastrofen, medborgare oroar sig för hälsa och inkomst, så håller enorma tillgångar på att skifta ägande. Om stater inte agerar, så kommer nästa våg handla om företag och fastigheter som säljs till vrakpriser för att betala skulder. Det som en gång var svenskt kan mycket väl vara kinesiskt eller ryskt.
 
 
 
Vem kommer köparen att vara?
 
Jag har inget svar just nu. Men det är viktigt att lyfta frågan. Kaoset efter Sovjetunionens fall resulterade i oligarker och Putin som ägare och mästare av ett land på 100 miljoner invånare. Samma sak kan hända i Europa. Kanske pågår det redan. 
 
Kanske är det panikstämningen men det vore bra om köpare identifierades.
 
På Ekot idag rapporterades att flera sajter och företag registrerats för försäljning av olika produkter för att skydda sig mot Corona. Några är säkert legitima. Men det finns ett element i världen som ser möjlighet att skona sig på folks oro och rädsla. Det är inte den kapitalism som skall premieras. Ställ frågor. Kräv svar.
 

2020-03-18 Corona - Påverkar luftföroreningar hur sjuk man blir?

Publicerad 2020-03-18 13:07:15 i Sverige

SARS, Severa Acute Respiratory Syndrome, slog till i södra Kina och Hong Kong 2003. Den coronasmittan lyckades bromsas och forskare går nu igenom lärdommar.
 
En studie visade enligt Euractiv att patienter från områden med luftföroreningar hade en 84% högre sannolikhet att avlida än smittade från områden med låg förorening.
 
En skribent i CNN undrade om inte den lägre dödligheten av Corona i Sydkoreaberor på att de flesta smittade var relativt unga, rökfria kvinnor. I Italien drabbades fler äldre rökande män.
 
Mycket återstår innan en tydlig korrelation kan etableras.
 
Enligt SVT så pågår tester på svenska patienter med ett läkemedel som heter Remdesivir.
 
Ett fungerande läkemedel kommer att medföra två stora segrar:
1. Rädda liv.
2. Skapa hopp.
 
Hoppet är tron att pandemin går mot sitt slut och att de drakoniska åtgärder världens regeringar hat tagit, kan dras tillbaka. Håll tummarna. Sällan har en medicin varit så viktig.

Corona 2020-03-18 MSB forts, Vatten

Publicerad 2020-03-18 09:50:45 i Sverige

Brochyren "Om Krisen Kommer" innehåller utöver lista på mat, ett antal artiklar som bör finnas hemma. Jag fortsätter inventeringen i samband med frivillig hemmakarantän.
 
VATTEN
 
 
 
Flaskor - hittar väldigt få flaskor. Ha sparat några gaspachoflaskor i glas för att servera vatten i. Tre flaskor, bara tre med lock. Alla Stadium och Intersportflskor för tjejernas fotboll är som bortblåsta.
Betyg 3(5)
 
Hinkar med lock - Inte en enda. Större hinkar för tex lingon eller sylt har slängts. Kastruller har vi med lock varav några riktigt stora.
Betyg 2(5)
 
PET-flaskor - brukade spara de tjockare flaskor som kunde köpas och kostade fyra kronor i pant. De har pantats och vi köper nästan ingen läsk.
Betyg 0(5)
 
Mineralvatten - sedan många år använder vi en Sodastreamer. Sveriga har vrldens bästa vatten direkt från kranen. Så hemma finna inget.
Betyg 0(5)
 
Dunkar med tappkran - vi har bräckt vatten på landet. Nu uner vinterns är alla vatten dunkar i källaren. 3 x 10L. Dock gapar de alla tomma. Skall fyllas.
Betyg 4(5)
 
Utöver detta har vi en flaska med kolfilter som kan rena regnvatten. Vi bor nära Mälaren och vatten går att koka för att ta död på bakterier.
 
På det hela så är jag glad att denna lilla kris inte påverkat vattenförsörjning.
Skall fylla på dunkarna. Spara de få PET-flaskor som kommer in i huset och kolla om jag kan hitta hinkar med lock.
 
Utifrån vad en kris kan vara utan el och utan vatten så är detta fortfarande rädslan om en kris. Hyllorna är fyllda. Vi kan laga mat i våra hem. Vi betalar med kort så vi är inte beroende av kontanter. Skulle el eller vatten börja försvinna, då hamnar vi i ett helt annt läge.
 
 

Corona 2020-03-18 Elva saker att se fram emot efteråt

Publicerad 2020-03-18 08:29:33 i Sverige

Corona kommer att prägla vår samtid som ingen annan händelse i modern tid gjort. Själv lever jag fortfarande i tron att snart så återgår vi till livet som det var. Livet vi hade så sent som i februari. I helgen satt vi till och med kring frukostbordet och tittade på resor till Italien inför sportlovet 2021. Nu, bara några dagar senare, med skolor stängda, så är det klart att livet post-corona kommer att vara annorlunda.
 
 
Här är elva saker vi har att se fram emot:
 
1. Slutet på obekymrat resande. Det har alltid varit en självklarthet att vi kan resa vart vi vill för en rimlig summa. Det har inte ens varit ett övervägande om vi kan komma hem. Nu kommer det vara den viktigaste frågan - sannolikeheten att komma hem inom rimlig tid. Se fram emot intyg som visar Coronafrihet. Försäkringar som täcker karantänkostnader. Förbud mot inresa om du tillhör en riskgrupp.
 
2. Svåra tider för toalettpapperstillverkare. Allt papper som köps upp nu måste användas någong gång. Se fram emot pysselböcker om hur toalettpapper kan användas på roliga sätt.
 
3. Trolla med burkmat och torrmjölk. Det undgår ingen att hyllor töms på varor som står med på MSBs checklista från brochyren "Om Krisen Kommer." Jag bestämde mig tidigt att bara köpa extra av varor vi faktiskt använder - krossade tomater, ris, pasta, nudlar och tonfisk. Krisen måste komma in på nästa nivå innan jag börjar bunkra makrill. Man andra verkar tycka det är gott så se fram emot fantastiska recept i matmagasinen på havre, makrill och dukning med vikta toalettpappersservietter.
 
4. Borta inte så bra, hemma, superbäst. Turism och resande inom Sverige kommer att skjuta till nya höjder. Se fram emot bidrag och andra incitament att besöka andra delar av landet. Resande kommer att snabbt byggas ut till Nordenmed slogan, "Norden, Närden - nästan som hemma".
 
5. Barn, försoning och skillsmässor. Mycket tid tillsammans kommer att driva fram konflikter och få människor att hitta tillvarandra. Med framtidstron fortfarande intakt så kommer det leda till flera barn och till fler människor som vill leva lyckliga liv ensamma eller med någon annan. Det jag vill veta är hur många vars relation blir bättre av karantänen?
 
6. Familjemiddagen. Med möjlighet att öva sju dagar i veckan så kommer någon variant av familjemiddagen vara med oss i framtiden. Tänker inte bara på Tacofredag. Tänker mer på samtalet om känslor och rädslor och vad vi lärt oss under dagen om Coronas framfart. Alla kan lyssna på nyheterna men varje familjemedlem har sitt unika kontaktnät med inblick i Corona i deras del av stan eller världen. Så spännande! När äter vi middag?
 
7. Hundpassning och barnpassning kommer att bli en tillväxtbranch. Mina barn har inga barnpassningsuppdrag då alla föräldrar är hemma. Med sin människa hemma allt oftare, behöver hunden inte vara på dagis. Men när allt drar igång så gäller det att vara först till kvarn och boka upp passning och hämtningskraft. 
 
8. Mötesrummets återkomst. Vi älskar att träffas. För allt  vi klagar över mängden möten, längden på möten och tristessen så kommer mötesrummet att bli en favorit när vi får komma tillbaka till kontoret. Med ett ord: det handlar om gemenskap. Ett 30 minutersmöte kommer att ha 15 minuter skämt och snack, 10 minuter för att behandla ärendet och 5 minuter om hur kul det kommer att vara att ha nästa möte.
 
9. Virtuella middagar och fester. Vi kommer att lära oss att träffas socialt över videosamtal. Vi kommer att sätta på kameran och vandra runt i köket med nära och kära närvarande. När vi väl lärt oss, kommer det vara svårt att stänga av. 1984 med god mat, gott vin och härligt sälskap?
 
10. Made in Sweden. Varje nation i Europa kommer att sätta igång sin egen produktion av maskiner, läkemedel, sjukvårdsmaterial och livsmedel. Med EU kommer import och export att komma igång fort. Det är Kina som kan bli förloraren. Säger "kan" för det finns en Italiensk lösning som kan komma att kopieras. För att bibehålla, Made in Italy på italienskt mode så lät man för 20 år sedan bygga upp fabriker med kinensiska arbetare i Italien.
 
11. Just-in-time kommer att vara ett fult ord. Ännu ett bevis på hur modern ekonomi lyckas visa otroliga vinster genom att tillskriva risk till noll. Just-in-time är tillverkningsfilosofin där lager är nära på noll och delar kommer direkt från fabrik in till produktionslinan. Modellen kräver perfekt planering, perfekt hantering och inga som helst hinder. Allt som aldrig skulle hända är vardag idag. Samma konsluter och finansiella rådgivare som sänkte företag som inte hade produktion i Kina, kommer nu att hänga ut alla företag som lade ner sin produktion i hemlandet. De kommer att hävda "vi sade aldrig att stänga ner ALLT i hemlandet!?!" 

Corona 2020-03-17 Den gamla världen, förra veckan alltså

Publicerad 2020-03-17 15:37:07 i Sverige

Allt resande utomlands har vid denna tidpunkt stannat av.
 
Förra veckan skulle sonen till en kompis resa med buss till Alperna. Familjens krishantering mynnade ut i att om det skiter sig så kan de ta bilen till Frankrike och hämta sonen.
 
"Åk. Vi har en plan."
 
Den värld i vilken detta samtal skedde i är borta. Idag går det inte att bila genom Europa. Flygande kräver direktflighter då ett land där planet mellanlandar inte nödvändigtvis tar emot utlänningar.
 
Min egen dotter fick en studieresa till Afrika inställd. Ögonblicket det skedde var inte roligt. All planering, alla bokningar och inte minst intervjuer och studier som skulle bedrivas.
 
"Tänk om resan varit planerad en vecka tidigare?", utbrast min dotter.
 
Innan den ställdes in gjorde vi en riskuppskattning.
 
1. Bli smittad i Afrika.
  • Sannolikhet: Låg. Inte många fall rapporterade.
  • Konsekvens: Hög. UDs hemsida påpekar hur oklart det är med vad som menas med karantän och andra hinder som sätts upp. Konsekvensen är hög för den är oberäknelig.
2. Föra in smittan till Afrika.
  • Sannolikhet: Medel. Tog kontakt med Folkhälsomyndigheten om att testa min dotter. Fock som svar att tester inte utfördes om det inte ansågs finnas en hög risk. 
  • Konsekvens: Hög. Man vill inte vara den som förde in Corona i ett land. Plus att misstänker de att man kan ha anat att man kanske kunde ha varit smittad så...
3. Inte komma in.
  • Sannolikhet: Medel men steg snabbt till Mycket Hög. Karantäner. Hälsodeklarationer. Länder började införa olika begränsningar i hög takt.
  • Konsekvens: Mycket Hög. man vill inte fastna i på en flygplats i ett främande land så långt bort som Afrika.
4. Inte komma ut.
  • Sannolikhet: Låg. Mer och mer så började Europa stänga sina gränser. Det vill säga att det skulle gå att lämna Afrika men tveksamt om man fick komma in i Europa då bara egna medborgare tilläts inträde.
  • Konsekvens: Hög. Inte bra att inte kunna komma hem.
Tyvär är regerings rekommendation att inte resa just nu det rätta. Tyvär så blir det lägsta motståndetslag. Att ett land har sina gränser öppna räcker inte.
 
 
 
 

Corona 2020-03-17 Platta ut kurvan

Publicerad 2020-03-17 07:51:23 i Sverige

Att platta ut kurvan är att sprida ut de smittade över tiden så att inte alla blir smittade samtidigt och att alla uppsöker eller behöver sjukvård samtidigt. Angela Merkel, Tysklands Förbundskansler, kommunicerar att de räknar med att upp till 70% av befolkningen kommer att smittas. Med andra ord så handlar det inte som att stoppa smittan längre. Den kampen är förlorad.
 
En kompis i Holland så upprepar han samma budskap. "Platta kurvan."
 
Den senaste datan från Sydkorea visar att dödligheten där är under en 1%. Det finns flera skillnader mellan till exempel Italien. I Sydkorea testas 3692 personer per en million invånare. Motsvarande för Italien är 826. Ett viktigt resultat av detta är att fler smittade med lindriga symptom identifieras vilket i sin tur leder till att mängde döda per smittade minskar vilket ger en mer rättvisande bild av situationen och risken. Det andra är att det fångar in människor med lindriga symptom så att de kan isolera sig. En person med lindriga symptom kan smitta en person som får kraftiga symptom.
 
I Sydkorea har utbrottet av Coronaviruset skett bland yngre kvinnor. Utbrottet i Italien bland äldre medborgare.
 
Att en person avlider är alltid tragiskt. Samtidigt så kan rädslan dämpas om myndigheterna kommunicerar ut att faran verkligen är störst bland äldre med underliggande hälsoproblem. Frågan är när denna insikt leder till slutsatsen att isolera äldre och låta resten av samhället återgå till någon form av normalitet?

Corona 2020-03-12 Förtroendet

Publicerad 2020-03-17 07:09:59 i Sverige

På lite mer än två veckor gick Italien från att ha några Coronafall till att helt låsa gränserna och begränsa inrikes och utrikesresande med stängda restauranger och avbokade idrottsevenemang. Det blir allt tydligare att saker och ting inte kommer att återgå till vad det var. Min oro handlar om förtroende. Sverige skiljer sig från flera länder med att svenska medborgare har stort förtroende för ledare och myndigheter. Detta medför att en stor del av befolkningen betatar skatt för vi litar på att pengarna går till nyttiga samhällstjänster. Nu pågår det en allt mer offentlig debatt om myndigheter och skolor som inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Förutom att ge korrekta och livsviktiga råd om hälsa så är uppdraget att skapa förtroende för att samhället kommer att fungera. När andra myndigheter och skolor inte följer råden, är det tecken på att förtroendet inte finns? I detta fall behöver vi inte ens prata fake news. Det räcker med att gå ut och surfa på respektabla nyhetssajter så som BBC, CNN, The Guardian och Straits Times för att hitta väldigt många och ibland motstridiga rekommendationer om Corona. Folkhälsomyndighetens största fiende är rädslan. Att ta det säkra före det osäkra känns som det rätta när det gäller familj och vänner. Men var går gränsen mellan verklig oro och hysteri? Är myndigheten orolig att om alla har en fot på bromsen så stannar samhället upp och då kanske vi får problem långt värre är Corona? Tappar vi tillit till våra myndigheter så bådar det illa för samhället. Myndigheter behandlar oss lika oavsett pengar och kön och religion. Ta bort myndigheten och det träder fram individer med makt som bestämmer vem de hjälper. Innan Italien införde karantän så försökte tusentals människor fly söder ut. Om det blir nödvändigt med drasiska åtgärder i Sverige, kommer befolkningen att lyssna och följa? Sanningens timme närmar sig.

Corona 2020-03-09 Meny a la MSB

Publicerad 2020-03-17 07:08:00 i Sverige

Den frivilliga Coronakarantänen är ett utmärkt tillfälle att testa MSBs lista om mat att ha hemma från brochyren "Om krisen kommer". I och med att vatten och elförsörjning inte är hotad så är detta inte en kris så som kan ske vid krig eller naturkatastrofer. Med frivillig karantän så testar vi om det vi har hemma är till någon nytta. Min princip har varit sedan brochyren kom ut att i huvudsak ha i hemmet sådan mat och produkter som vi regelbundet äter och gör av med. Risken för kris är låg och att då ha en massa mat hemma som jag regelbundet slänger, känns inte rätt. Låt oss gå igenom listan där jag betygsätter hur väl förberedda vi är för att klara oss en vecka. potatis, kål, morötter, ägg - redan innan Corona så hade jag lagt om inköpen att ha mer rotfrukter istället för tomat och sallad som snabbt blir dåligt. Jag äter omellette varje dag så vi har alltid ägg hemma. Dock så handlar jag när de tar slut så vid fel tillfälle, har vi inget hemma. När den frivillga karantänen började så hade vi två kilo potatis, ett kilo morötter och ett dussin ägg hemma. Det fina med rotfrukter är att de håller länge och när de tillagas så lever de vidare och kan snurras runt i många olika maträtter. Saknar lök på denna lista. De håller länge och piffar upp maten. Ett halv kilo finns hemma. Plus en vitlök. Betyg 4(5) bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor - en hel låda full med tortillas finns. Vi äter en hel del tacos och vi använder tortillas till meze pch indisk mat. Hårt bröd, ett paket, kex till ost, några paket och inga skorpor. Betyg 4(5) mjukost, messmör och andra pålägg på tub - i samband med att vi skaffade hund så köper vi mjukost på tub...åt hunden. På tub finns bara senap och kaviar. Har provat tonfisk på tub inför fjällvandring. Riktigt gott. Betyg 0(5) havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver - Barnen går igenom faser av sojamjölk, havremjölk och mandelmjölk. Just i denna stund så dricks det vanlig mjölk hemma så hyllorna gapar tomma. När vi bodde utomlands så hade vi 20 liter UHT mjölk hemma. Den behöver inte förvaras i kylskåp så jag köpte lite varje gång jag handlade för att komma upp till beloppet då jag fick fri hemleverans. Men det var en annan tid. Havredryck är det säkraste inköpet då barnen tycker det är gott. Betyg 0(5) matolja, hårdost - olja är grundläggande. Har alltid ett par liter olivolja hemma. Hårdost handlar jag i par vilket innebär ett kilo hemma - såvida det inte råkar vara precis när det tar slut. Det finns även alltid ättika och vinäger hemma. Betyg 5(5) snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver - Det finns en låda full av pasta hemma med 4-5 kilo spaghetti och ytterliggare ett kilo formpasta. Dock är inget av slaget snabbpasta. Ris: 2 kg. Gryn, framförallt bulgur: 2 kg. Inget pulvermos. Min pappa älskade pulvermos. Hanslängde i 100 gram smör för att piffa till det. Mums. Kanske kan det inköpas. Betyg 5(5) färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk - till min omellette äter jag ofta svarta bönor stekta med lök. Min fru gillar vita bönor i sallad så det finns tio burkar svarta och sex burkar vita bönor. Linser och kikärtor och hummus har funnits på burk vid olika tillfällen. Öppnade hummus då den utgångsdatumet närmade sig. Inte gott. Linser kokar vi själva så det finns ett par paket torkade. Betyg 4(5) krossade tomater att till exempel koka pasta i - Ännu en grundingrediens. Har alltid mellan tio och 20 burkar hemma. En tomatsås funkar till pasta, till fisk, till pizza och mycket mer. Dock är lök så viktigt för att höja smaken. Betyg 5(5) konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor - När vi gick igenom MSBs lista så var detta området vi känner att vi kan bättra på. Vi har inga konserver med färdiglagad mat. Inga soppor ens i pulverform. Några burkar tonfisk ersätter makrillen enligt devisen att det skall vara något vi faktikt äter. När barnen var mindre hade vi burkar med barnmat hemma som var otroligt goda. De fanns med på listor om mat att ta med på vandringar - enkelt, gott och kan ätas kallt. Vi mindes från barndommen att vi fick burksoppa hemma pimpad med grädde och senap och supergott. Denna skall vi undersöka och komplettera. Betyg 1(5) fruktkräm, sylt, marmelad - i alla år har min mamma plockat bär och lagat sylt. Vi har en del. Betyg 4(5) färdig blåbärs- och nyponsoppa,
 juice eller annan dryck som håller i
rumstemperatur - ännu ett område vi inte uppfyller. Vi har saft. En del tonic water. Sedan barnen vuxit upp så har vi inga färdiga drycker hemma. Ett tag köpte jag gaspacho som kan stå i rumstemperatur. Har dock inte hittat det i mina butiker på sistone. Betyg 1(5) kaffe, te, choklad - två kilo kaffe, en låda med ca 50 tepåsar av olika slag samt två paket chokladpulver (osötad). Viktigt är kaffefilter. Försöker alltid ha ett oöppnat paket hemma. Snabbkaffe finns i större burk i en låda för utflykter och pic nic. Betyg 5(5) energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön - En kompis tillverkar honung som vi köper regelbundet. Frön kommer in i huset via matkassar. Dock har vi märkt att öppnade paket blir gamla. Energibars är förbjudna hemma på grund av för högt sockerinnehåll. De tenderar bara att försvinna så de finns aldrig när de behövs inför vandringar och semestrar. Det finns två bars i skafferiet. Betyg 3(5) Saknar kryddor i MSB listan. Salt och peppar och basilika eller oregano samt chili förhöjer de flesta rätterna. Barnen undrade varför havreflingor inte ingick. Gröt är enkelt och näringsrikt. Vi hamstrar inte. Vi snålar inte. En onlinebeställning har gjorts för kaffe och tomatburkar och bönor som gått åt snabbare än planerat. Vi roar oss med att tina upp omärkta lådor och påsar i frysen för att få ihop goda måltider. När vår karantän tar slut så kommer vi att prova på om det finns några goda soppor att ha hemma.

Corona 2020-03-09

Publicerad 2020-03-17 07:05:28 i Sverige

Resan till Dolomiterna bokades veckan efter sportlovet 2019. Världen var lugn då. Dagarna innan avresan februari 2020 hade Italien fått sina första fall av Coronasmitta. Jag lekte med tanken att vi kanske inte borde åka men såg genast långa lönlösa samtal med flygbolag och hotell om att få pengar tillbaka för jag kanske kan bli smittad. Ett par fall i Italien, Europa, väst skall inte vara något problem. Skulle det hnda något, så är det EU och demokrati så vi kommer att komma hem. Arabba, Bellunoprovinsen - Dolomiterna - Härlig skidåkning Men tänk om... Jag föreställde mig hur våra dagar skulle vara i Italien och åkte och köpte en halvliter alcogel för att fylla de små flaskorna vi skulle ta med oss varje dag. Vi for till Italien med fem datorer - skola, privat och jobb packades ned. Om vi fastnar så kommer vi åtminstone kunna fortsätta jobba, plugga och kommunicera. Likaså hade vi sex mobiler med oss. Jobb och privat. Ankomsten till Venedigs flygplats den 23 februari var mest fokuserad på skidor som inte kom fram. Snopet så såg vi hur de lades på marken bredvid plannet för de fick inte plats på ett flygplan smockfullt med framförallt amerikanska turister. Vi sprang runt mellan köer. Väl utanför Marco Polos flygplats skiner solen genom vårdiset. Det värmer så bra att stå i 20 graders värme när vi väntar på bilen. Redan första skiddagen kunde vi läsa på nyheterna om hur coronasmittan redan spridits i Italien. Nyheterna visade direktsända presskonferenser där ministrarar från provins, region och stat förklarade läget. Snabbt blev ett tiotal städer inte bara utpekade. De stängdes av och varje dag intervjuades polisen som vaktade gränsen. Förstår inte Italienska för att förstå allt men den goda stämningen pekade på att det var allvarligt men inte kritiskt. Vi har valt att bo i lägenhet för att få mer flexibilitet med mattider. I det nuvarande klimatet så kändes det riktigt bra att inte trängas kring buffebord och trånga restauranglokaler. Ändå så spritade vi händer flera gånger. Skiddagarna förflöt som vanligt. Varje morgon kollade vi ryggplatta, hjälm, mobil och handsprit. Lite mindre folk i backarna. Ofta satt vi fyra själva i kbainliftar för 6, 8, 10 personer. Är det för att inte sitta med personer som kan smitta? Eller är det för att det är så lite tryck att vi kan vänta på nästa? På morgonen tittar avundsjukt på alla parkerade bilar utanför vårt lägenhetshotell. Vilken makt att kunna bestämma att åka när de vill. I vilken riktning de vill. En Holländsk familj bor för tillfället i Munchen. De är hemma på fyra timmar. Gränsen till Österrike är öppen. Larmet om ett stoppat tåg tidigare i veckan verkar ha varit en engångsföreteelse. Vi frågar Daniella i receptionen hur det ser ut med bokningarna. - Det ser bra ut. En familj skall komma från Storbrittanien men vi har inte hört annat än att de skall komma. Hon har inga svar på vad som kommer att hända. - Hur kan någon veta? En märklig känsla att vara först med att uppleva något även om det är något som hemskt som en Resan ner för bergen mot Venedig är lugn. I motsatta körfältet trängdes bilar på väg upp i bergen. Vi märkte efter ett tag att många bilar hade bara en passagerare. Skall de upp och jobba eller flyr de Venedig undrade vi? Kaoset på flygplatsen som mötte oss vid ankomsten var utbytt mot ett obehagligt lugn. Många fler gick runt med ansiktsmasker. Min egen dotter valde att sätta på sig en. Även om det var troligtvis lika mycket för att dölja ett sår på läppen hon fått av för mycket sol och för lite solfaktor. Insikt om den nya verkligheten infann sig när vi klev ombord på planet. Färre än 20 passagerare i ett plan som tar över 100. Ett flight som varit full alla tidigare år. Vi incheckning hade jag som vanligt frågat om planet var fullt. Kvinnan på andra sidan disken tittade upp på mig som om jag berättetat ett riktigt dåligt skämt. Planet från Munchen var dock överfullt. Stockholmare från olika skidanläggningar i Norra Italien möts på ett och samma plan. Det blir frivillig karantän.

Corona 2020-03-04

Publicerad 2020-03-17 07:04:18 i Sverige

"Vi lever i otroliga tider" Detta har sagts genom århundraden för just nu måste ju vara den mest otroliga, den mest händelserika tid männskilgheten någonsin levt i. En härlig sportlovsresa vecka 9 år 2020 till Italien och vi hamnade mitt i Coronastormen som sveper runt jorden. Dagen innan vi for till Italien stod det i tidningar om Italiens första Coronafall. The coronavirus is a big family of pathogens.Vi kunde inte ana att så mycket hände på en vecka. Några få fall i början av veckan slutade med flera avstängda städer. Snart kunde smittade från de flesta Europeiska länder spåra källan till Italien. Nu har flyg ställts in och flera länder varnar för incke nödvändiga resor till Italien "Smitta i norra Italien". "Den smittade har precis kommit hem från norra Italien." Norra Italien är nästan 700 kilometer långt. Vi befann oss i gränsområdet mellan Veneto och Sydtyrolen. Inget märktes av i backarna eller bland byborna. Sydtyrolens regionshemsida lovade öppna gränser. Nyhetsrapportering definierade smittan enligt regionsgränserna vilket inte respekterar hur människor reser eller en smitta sprids. Så snabbt som händelserna går så är det omöjligt att sia om hur världen ser ut om en vecka. Broschyren "om krisen kommer" har plötsligt blivit aktuell. I finansbranschen pratas det om svarta svanen. En svart svan är den oföutsägbara otroliga händelse som kan få ett instabilt finanssystem att ramla omkull. Inför 2020 så fanns det flera indikatorer som pekade p en försvagad global ekonomi. Världens stora ekonomier styr mot avgrunden och precis i tid, backar tillbaka. En svart svan har sin egen vilja och kan därför leda till ekonomiska katastrofer. Coronaviruspandemin har precis börjat. Fler smittas och fler dör. Om världsekonomin blir ett offer, så kommer fler offer skördas.

Corona - backspegel

Publicerad 2020-03-13 08:52:03 i Sverige

Vi landade på Arlande den 29e februari efter en veckas semester i Dolomiterna, nordöstra Italien. Flighten från Munchen var full med återvändande Stockholmare. Kunde höra att Coronaviruset var ett vanligt samtalsämne. Många tvättade händerna med alcogel istället för att leka med mobilen. Vilket välkomnande vi skulle få på Arlanda? Flighterna som kommer den 29e måste ju vara när Corona kommer till Stockholm. Vid baggageutlämningen så var det organiserat kaos med undertoner av desperation, Oron för Corona ersattes med oron om vilket baggageband skidorna skulle komma in på. Nu har det gått två veckor sedan hemkomsten och det är inte samma Sverige vi landade i. Flighter ställs in, gränser stängs och antalet mittade fortsätter att öka. Myndigheterna var inte förberedda för vad som skulle komma. Jag som satt på flygplanet var orolig. Flera vänner som reste tillbaka var oroliga. Överreagerade vi? Var myndigheterna oförberedda?
Jag hade varit helt ok med ett samtal från flygbolaget eller från folkhälsovården. - Var har ni varit? - Vilka åtgärder har ni tagit? - Hur mår alla? Dessa frågor hade kunnat tolkas som ett oacceptabelt intrång i våra privatliv. Men utvecklingen går åt ett håll där våra friheter kommer att inskränkas mycket mer innan det blir bättre. Vad händer om smittan inte avtar? Det kan öppna upp för politiker som är "reda att till hårda tag" som behövs för att få bukt på detta. Rädslan finns. Onda krafter finns. När de två blir vänner, ligger vi illa till. De goda krafterna har en svår uppgift framför sig. De bör ta mandat att göra vad som krävs utan att kränka eller tysta ner. Gör de inte det så kommer någon annan säga att de kan som inte är lika noga med vem de kränker och vem de tystar ner.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela