earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Styrkan av en åldrande befolkning

Publicerad 2021-07-15 11:28:44 i Befolkning

 
Medelåldern inom EU år 2008 var 39 år. Redan 2050 så förväntas den stiga till 49 år. Mattematiken är enkel: det födds allt färre barn och vi lever allt längre.
 
Rapporteringen om befolkningsminskning presenteras oftast som en negativ trend. Västvärldens hälso- och pensionssytem kommer inte kunna finansieras utan att tillföra fler arbetsföra som betalar skatt för att hålla takt med att allt fler åldras.
 
Enligt en press release från EU listas tre tänkbara lösningar.
1. ökad invandring vilket är allt mer kontroversiellt inom EU.
2. Höjd pensionsålder för att kompensera för att färre unga kommer in i arbetslivet
3. Stimulansåtgärder för att öka barnafödandet vilket norden har varit ledande i och som flera nationer i östra Europa experimenterar med.
 
Märkbart är att befolkningsminskning ses som ett problem. Två av åtgärdsförslagen handlar om att öka befolkningen. Vore detta en artikel om övervikt så skulle ett förslag handla om att äta mindre och motionera mer. De andra två förslagen skulle uppmuntra personen att äta mer samt äta mat med ännu mer energi och fett och kolhydrater.
 
Det handlar om vårt synsätt: Övervikt är ett problem. Överbefolkning är inte ett problem.
 
Jag saknar en annan frågeställning: Hur skall EU ta till vara den otroliga möjlighet som kontrollerad och frivillig befolkningsminskning erbjuder? Välståndet i Europa med friheter och utbildning och hälsa har lett till att befolkningen minskar vilket kommer att avlasta miljön och minska trycket på flera av samhällets resurser.
 
I befolkningsmattematiken så bidrar en miljon människor mer till bruttonationalprodukten än tusen människor. Även de 15 miljoner människor som är arbetslösa i dagens EU bidrar till ekonomin. Mattematiken om befolkning handlar inte om individer.
 
FOKUS 1 - Alla diskussioner om befolkningsminskning måste ha en plan med mål att arbetslösheten aldrig skall vara högre än 2 - 3% med nära på noll procents långtidsarbetslösa. Lite arbetslöshet är nödvändig flexibilitet i samhället där personer byter jobb och kan kliva in i nya roller. 15% arbetslöshet är slöseri där skrik efter befolkningsökning innebär att samhället gett upp. Enklare och billigare att ta in en student.
 
Befolkningsminskningen är ett faktum. Alla Europeiska länder har födotal under 2.1 varav flera haft det i tio år. Samhället måste ta ett mycket bredare grepp än att bara hitta sätt att öka befolkningen.
 
Ett system som bara fungerar med växande befolkning är ett system ur balans. Literaturen säger att ett födotal på 2.1 stabiliserar befolkningen, dvs lika många föds som avlider. På samma sätt som tidigare prognoser visade världens befolkning nå otroliga 16 miljarder så pekar kurvorna otvetydligt neråt med potentiell halvering av flera länders befolkning. De flesta naturliga system vill uppnå balans. Gäller detta även den mänskiga befolkningen?
 
 
LÄNKAR
Press release om åldrande befolkning i EU - https://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+IM-PRESS+20080414FCS26499+0+DOC+PDF+V0//EN&language=EN
 
Arbetslöshet i EU - https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/arbetsloshet/arbetsloshet---internationell-jamforelse/
 

Befolkningen minskar och vi skall vara entusiastiska

Publicerad 2021-07-13 18:15:38 i Världen

Mitt i allt elände står mänskligheten inför en unik möjlighet.
 
Två positiva krafter: 
Befolkningen minskar. Prognoser på 14-16 miljader människor pekar nu på färre än tio miljarder.
Automatisering ökar. Så många syslor kan göras av maskiner. 
 
En uppgift;
Det saknas en ekonomisk modell som stödjer att färre arbetsföra människor kan tillgodoräkna sig all automatisering för att få försörjning.
 
 
Befolkningen minskar
Världens uppvaknande ur Covid välkomnades av flera alarmerande rubriker om minskningen av världsbefolkningen. 
 
Enligt Förenta Nationernas (FNs) prognos växer världens befolkning till 11.9 miljarder år 2100. Prognosen är oklar om vad som händer därefter. Institute for Health Metric and Evaluation (IHME) sätter jordens befolkning till 9.7 miljarder redan år 2064 för att sedan minska till 8.8 miljarder år 2100. Detta är 2 miljarder färre människor än vad FN spår skriver Man Ghosh på sajten www.visualcapitalist.com.
 
Hans Roslings utmärkta bok Factfullnss ger flera förklaringsmodeller. Kort sammanfattat:
  1. Utbildade kvinnor vill ha färre barn.
  2. Förbättrad sjukvård och hygien leder till att fler barn överlever.
  3. Då samhället tar hand om oss när vi blir äldre behöver vi föda barn som pensionsförsäkring
 
Automatisering
Flera miljoner jobb hotas av automatisering. Fabriksarbete har ersatts av robotar som bygger bilar och allehanda varor. Adminsitrativa jobb står på tur. Även läkaryrket  utmanas av experiment med IBMs superdator Watson som kan "läsa" alla världens studier på minuter och applicera kunskapen på patienter.
 
Istället för att bara ta bort tråkiga eller farliga syslor så hotas miljoners människors eknomiska säkerhet vilket kan leda till fattigdom.
 
Detta leder oss till den sista komponenten.
 
Ekonomiska modellen
Den till synes positiva nyhet att världens befolkning minskar blir negativ då den ekonomiska modell vi alla lever inom är baserad på tillväxt. Inga nya människor, ingen tillväxt.
 
Modellen är fel. Upprepa efter mig: modellen som inte kan hantera ökan automatisering och minskad befolkning är fel. 
 
Modell är ett annat ord för paradigm. Paradigm är ett annat ord för tro.  
Befolkningen minskar.
Automatisering ökar. 
Vår uppgift är att ta fram en ekonomisk modell som knyter ihop detta till ett positivt och framgångsrikt samhälle. 
 
Modellen är fel. Upprepa efter mig: modellen som inte kan hantera ökan automatisering och minskad befolkning är fel. 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela