earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Solidaritet och ansvar och vägen till ett JA

Publicerad 2020-05-28 11:41:00 i Världen

EU tänker låna upp ofattbara åtta tusen miljarder kronor för att omstarta Europas ekonomier.
8 000 000 000 000 kronor. Detta är unikt i EUs historia där, trots gemensam valuta och stram EU budget, varje land ansvarar för sin egen ekonomi. Den konflikt som kokar upp handlar nu om Holland, Danmark, Österrike och Sverige som motsätter sig att dessa pengar delas ut som bidrag.
 
För att vara landet lagom så är Sverige numera omgärdat av ovanligt många kontroverser. Egen Covidstrategi som ifrågasätts av nästan alla andra länder. Sverige är landet som inte finns med på någons lista om att välkomnas med öppna gränser inför sommarens resande. Sämsta relationen med Kina inom EU. Och nu det sista land som motsätter sig att EUs Coronafond delas ut som bidrag.
 
En spansk EU kommisionär visade sin ilska när hon proklamerade att fyra länder inte får hålla resten av EU som gisslan. EU är till för samarbete och stöd. Det har hon rätt i. EU ordförande Ursula von der Leyen vädjar till EU att inte göra samma misstag som under finanskrisen.
 
För att rädda södra Europa 2009-2011 tvingade EU, Världsbanken och IMF flera länder att låna pengar samtidigt som de var tvugna att införa tuffa åtstramningar. Lån som belastade flera stora Europeiska banker lyftes över till enskilda länders statsbudgetar. Ingen tror idag att Grekland kommer att betala tillbaka sina lån. Politiker så som Yanis Varoufakis påstår att Grekland fick ta skulden för dåliga investeringar så att Tyska och Franska banker inte skulle kollapsa.
 
Ursula von der Leyen har rätt, EU måste applicera lärdommar från finanskrisen. Det går inte att låna sig ur en kris. Det går att investera sig ur en kris. Lån måste gå till investeringar som landet måste klara av att genomföra. Här kan EU spela en otroligt viktig roll att säkra bra upphandlingar och specifikationer och arbetsvillkor. Hur ser vägen ut till ett svenskt JA?
 
1. Det går och krävs att EU investera sig ur krisen. För detta kräver enorma pengar.
2. Pengarna måste investeras för att skapa jobb och återuppbygga sociala skyddsnät utan onödig åtstramning.
3. Regler och kontroll och övervakning och redovisningsmekanismer måste komma på plats. Tio miljarder Euro har förskingrats redan idag och väldigt sällan ställs någon inför rätta.
4. Efterskänk lånen. Sätt upp mål för investeringar och resultat och regler mot korruption och svågerpolitik och när dessa uppfylls, så efterskänks lånen. Investeringarna är till för att skapa jobb och välstånd. Detta ökar skatteintäkterna. Det går att få detta att se bra ut och vara lönsamt. Ge bidrag för att bygga upp sociala skyddsnät. Ge lån för investeringar.
5. Avkräv av EU ökad transparens. Sverige kan inte vinna denna kamp om finanser och bidrag utan en otrolig kostand till rykte och förtroende så släng in andra frågor som sågats tidigare. Föreslå att regioner behandlas olika. Norra Italien behöver rimligtvis mindre stöd än södra. Det är inte tänkt att välmående företag skall kunna få bidrag bara för de är i ett utsatt land. Södra Italien behöver akut hjälp men skidorterna i Sälen går lika dåligt som i Alperna.
 
Pandemin börjar så sakta ge vika till den riktiga krisen; EU, handel, öppenhet, samarbete, välstånd och demokrati.
 
Kasta inte sten i glashus. Sverige är otroligt sårbart. Beroendet av export kräver att det finns de länder som KAN och VILL handla från oss. Pandemin har satt kunnandet i gugning. Det pågående bråket kan även sätta viljan i gugning och då är det Sverige som kommer att behöva få hjälp.
 

Påverka valet i USA? Ställ dig i kö.

Publicerad 2020-05-18 10:02:00 i Världen

 
Nu kliver Kina in och börjar sitt propandakrig för att påverka USAs val, enligt amerikansk media. Ryssland påstås fortsätta som de gjorde 2016 med falska konton, falska inlägg och hackade konton. Allt detta vore otroligt kontroversiellt om inte en grupp jobbat stenhårt i mer än 30 år med att påverka valet, nämligen amerikanerna själva.
 
Washington DC, centrum för amerikansk demokrati.
 
När Donald Trump själv uppmanar Ryssland att hacka Hillary Clintons mail, så visare han hur lite förtroende han har för amerikansk demokrati och amerikanska institutioner. Mest visar han att politik är ett spel där den som är djärvast och böjer reglerna tills de nästan går sönder, har mest att vinna. Demokrati handlar om att vinna. Det handlar inte om en medborgare, en röst.
 
Denna syn är inte konstig utifrån hur olika amerikanska intresseorganisationer har jobbat med att påverka amerikanernas val. De senare åren har de mest aktiva kommit från det Republikanska partiet. Deras taktik går huvudsakligen ut på att göra det svårt för fattiga och minoriteter att rösta då deras röst i större grad skulla läggas på Demokraterna.
 
Om Ryssar och Kinser jobbar med internet, hur gör Amerikanerna själva?
 
Gerrymandering är när ett parti drar om gränseran för valkretsar. I regel ritas motståndare bort från flertalet valkretsar och samlas i ett fåtal. De vinner dessa valkretsar med otrolig majoritet, men förlorar i stort då de vinner för få valkretsar. Detta är väl olagligt? Högsta domstolen har tagot upp fallet och röstat enligt politiska linjer. Frågan måste lösas lokalt. Tyvär pågår det mest Gerrymandering i republikanskt ledda stater och dessa kommer inte villigt erkänna att de underminerar amerikansk demokrati. Läs mer!
 
Försvårad registrering. USAs valsystem är olika för varje delstat. Gemensamt för de flesta är att medborgaren måste registrera sig för att rösta. Sitter du eller har suttit i fängelsekan detta vara ett hinder. Majoriteten av USAs fägelsekunder är svarta. I staten Georgia togs en halvmiljon medborgare bort från röstsedlarna med hänvisning till en ny lag att om du inte röstat i tidigare val så kan du plockas bort. Syftet är att hålla listorna uppdaterade genom att plocka bort de som flyttat eller avlidit. Resultatet är något helt annat. Läs mer!
 
Post rösta. Coronapandemin har lyft den känsliga frågan om man får poströsta i amerikanska val. Detta finns idag och används framför allt av den amerikanska militären som finns stationerad runt om i världen. Alla delstater tillåter poströstning med relger och datum varierar. Bland ledare sprids oron att systemet inte är byggt för att klara av den ökning av poströster som kan komma att ske 2020. Staterna har begärt fyra miljarder dollar för att förbereda processer. De har fått 400 miljoner. Donald Trump att så få som möjligt poströstar för han tror att ett lågt valdeltagande gynnar honom. Läs mer!
 
USA går till val första tisdagen i november var fjärde år. Det finns en risk att Ryssland och Kina möter stöd i USA för sina påverkankampanjer då spelet att påverka val har pågått allt för länge utan att många medborgare fattar att det pågår. En mdeborgare, en röst var unikt för 200 år sedan. Det unika nu är att USA måste ta upp kampen om rösten igen.
 

Skapande istället för konsumtion

Publicerad 2020-05-09 07:59:20 i Shopping

Jag satte mig i bilen för att åka till Nacka. En resa som utan trafik tar 35 minuter tog över en timme. Så mycket trafik. Så otroligt mycket trafik. Säkert en hel del människor som tar bilen istället för tunnelbanan. Men vart är alla på väg?
 
Många stora verk har ännu inte skapats
 
Det känns som om samhället är igång. Matbutiker? Fulla. Blomsterhandel? Full.Återvinningen? Full.
 
Det känns som om det finns en lista på saker vi ska akta oss för så som restauranger, arbetsplatser och idrottshallar. Men mentalt så har vi gett oss tillstånd att gå in i butiker och trängas och röra på varor som andra hållit.
 
Det är som att livet kommit igång på annat håll. Är det två parallela samhällen som växer upp? Covid och det andra?
 
Blomsterhandeln rullar på högtryck. Bygghandeln går på övertryck. Det är ett tecken på att nu när konsumtionen stängts av så kliver kreativiteten fram. Kanske finns det en framtida värld där våra gallerior inte är fyllda med butiker men istället med verkstäder där du kan få experthjälp samt komma åt verktyg för att bygga dina möbler, sy dina kläder och odla din mat.
 
En lågkonjunktur är dåliga nyheter och ännu mer för gallerior. Höga hyror, långa öppettider kräver hög omsättning. I tider när pengar delas ut till höger och vänster så finns det en framtid med syselsättning och glädje och kreativitet när affärer konverteras till verkstäder. 
 
Det som gett oss möjlighet att se dessa möjligheter är MER TID och FÄRRE VAL. 
 
Det finns många kreativa själar i vårt avlånga land som kan ta fram MÖJLIGHETER. Låt oss ta med denna erfarenhet och börja förändra vårt samhälle från 

Coronaträff

Publicerad 2020-05-04 09:58:00 i Observationer

"Vad händer om det inte blir något vaccin?" Världens länder har planerat sin Coronastrategi utifrån att det förr eller senare kommer ett vaccin. Nu kommer nyheterna som ifrågasätter detta. Vad händer då?
 
Corona kommer att kunna betraktas som en barnsjukdom. Mässling och röda hund är tämligen ofarliga för barn. Om du drabbas som vuxen kan det bli riktigt allvarligt. Detta har lett fram till att föräldrar bjuder in sig själva för att smitta sina barn med dessa sjukdommar.
 
Vi vuxna kommer då att få stå vårt kast, vara försiktiga, hoppas på medicin och förlita oss på den utmärkta sjukvård vi har. Men barnen kan skyddas. 
 
Corona kommer att vara med oss en lång tid. Just nu är det en obehaglig tanke. Om det inte kommer ett vaccin så måste vi gradvis lära oss att nyansera detta budskap. Malaria, dengue och zika är sjukdommar som finns i världen med miljontals drabbade. För ett par år sedan kunde man läsa larmrapporter om hur klimatförändring skulle möjliggöra smittobärande myggor att frodas i Europa. Dessa rapporter är nu borta. Faran har dock inte ändrats. Allt tyder på att myggorna som sprider dessa hemska sjukdommar kommer att vandra norrut. Vår syn på faran har ändrats. 
 
Vi måste bemästra vår oro. Vi måste hitta ett möjligheternas språk kring Corona som ger oss makt över vår vardag. Inte den optimala lösningen men allt som ger klarhet och möjlighet är välkommet idag.

Marathon, tre år med Coronapandemin

Publicerad 2020-05-02 10:30:00 i Historia

Corona kommer att påverka Sveriga och världen i flera år. De länder som helt stängde ner sina samhällen trodde att det handlade om att strypa Corona och sedan återgå till normalitet. Det "normala" livet de närmaste åren måste uppfinnas. Hur kan det se ut?
 
Världen kommer att återgå till gamla vanor. Det kommer dock ta flera år. Alla världens samhällen står inför två stora utmaningar.
 
Vad händer när stora spelare inte följer reglerna?
 
Utmaning 1: övervintra och ställa om industri och insitutioner. Sverige är rikt tack vare handel. Världens handel har stannat upp. Handeln kommer att ta fart igen och då gäller det att vara redo. Likheten med åren efter andra världskriget är relevanta. Sverige och USA hade juni 1945 en uppbyggd och fungerande industri. Tyskland, Frankrike och England hade mycket att återuppbygga. De länder med intakt industri dvs företag som inte gått i konkurs med anställda reda att höja produktionen samt med insitutioner att skapa regler och fördela resurser ligger bäst till när världen drar igång.
 
Utmaning 2: forma världsreglerna för 2022. Moderna handeln fram till 2019 berodde på en världsordning med öppna handelsvägar, regler och system för att garantera avtal och betalning. Redan nu har flera länder stängt gränser, stoppat export och detta minne kan inte raderas. När världen öppnar upp och alla tror att saker och och ting återgår till det normala, så kommer det normala vara något annat. Sverige måste kämpa för öppna gränser och fri handel. Sverige måste samtidigt skapa och implementera en plan B där vi fokuserar på våra närmaste grannar, skriver bilaterala avtal och agerar med större aktsamhet mot gamla partners.
 
Reseindustrin är i total kris. Flygbolag har dragit ner sin verksamhet med över 90%. Även länder som inte är kända för sin turism, så som Sverige, mäter inkomstbortfall i miljarder kronor. Resandet kommet att återgå till hur det var 2019. Om detta kommer att ske 2022 eller 2032 beror på hur många flygbolag överlever, hur gränserna öppnas och stängs och om det finns en medelklass med pengar och intresse att resa. Alla dessa tre faktorer är under hård press. Så sent som 1995 kostade en tur och retur resa till Portugal 15000 kronor om du inte var borta lördag kväll. En gammal värld med gamla regler kan göra sig påmind.
 
Globala institutioner så som FN, IMF och Världsbanken skapades efter andra världskriget. De skapades med USA som garant. Nu när USA kommunicerar att de inte vill garantera regler eller institutioner utan att tydligt tjäna på det, skapas det ett vakum. En gammal film som jag inte kommer ihåg namnet på, sammanfattade en kris på bästa sättet. "Det handlar inte om vilken sida som vinner eller förlorar för vinnaren är den som äger skulden för den bestämmer." Efter Corona kommer västvärldens skuld ha ökat förbi alla tidigare gränser. Det traditionella sättet att betala av en skuld är att växa. Det betyder att alla vill växa. Samtidigt så måste det finnas pengar att investera. Är det USA, EU eller Kina som kommer att stå för dessa pengar? Svaret på denna fråga kommer att peka på vem som kommer att få makten efter denna kris.
 
Världen kommer att rulla vidare. Vi måste övervintra. Vi måste tänka Plan A, Plan B och Plan C om hur världen kommer att se ut 2022. Sverige borde bygga egen produktion av medicinsk utrustning och andra verktyg av vikt. Ett pilotprogram för ungdommar att jobba i skog och jordbruk kan sjösättas och ge värdefull erfarenhet och inkomst åt unga. Det viktigaste är att bygga upp bra utbildning och ledarskap vilket kommer att bli ett problem när det är ont om tid och flera oserösa spelare är bra på att positionera sig.
 
Jag hoppas att detta pågår bakom kulliserna. Medan världens uppmärksamhet är på Corona, alla döda och smittans spridning, så förändras världen. Även om regler som styr världen inte förändras så kommer världen förändras. Naivitet är inte rätt attityd. 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela