earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Corona korar nya vinnare och förlorare

Publicerad 2020-04-12 10:09:00 i Världen

Bakom de fasansfull dödssiffror från Corona döljer sig ett nytt och jämlikt maktspel. Genom tiderna har mäktiga länder använt mätningar som visar deras styrkor. I Coronatidens mätningar  får varje medborgare en röst.
 
Olympiska Spelen är världens största idrottsevenemang. Vart fjärde år, bjuds alla världens länder in till denna globala idrottsfest. Mottot är snabbare, högre och längre. Egentligen handlar det om flest, mest och bäst. Prestige. Skrytpoäng. Mitt samhälle är bättre än ditt. Flest, mest och bäst är fortfarande viktigt. Corona håller på att i grunden förändra hur framgång mäts.
 
 
Vad tävlar länder om egentligen?
 
Östtyskland fuskade till sig OS medaljer
Efter andra världskriget var Tyskland besegrat. Sovjet samt de Allierade makterna USA, Frankrike och Storbritannien intog och delade upp Tyskland i två delar, Öst och Väst.
 
I takt med att livskvaliteten i Väst ökade började Öst visa sin storhet genom idrott. Det samhällssystem som vann flest medaljer var överlägset. Östtyskland kunde dock inte hänga med. För att vinna inrättades ett statligt dopningsprogram. Östtyskland blev en vinnare. En del idrottare fastnade i dopningskontroller men det drabbade alla tävlande länder inklusive Sverige.
 
Allt uppdagades när muren föll 1989. Flera Östtyska idrottare visste inte ens om att de var dopade. Deras hälsoproblem har dokumenterats och rapporterats.
 
Mesta olympiska medaljer driver länder att avla fram ett dussintal individer som skall prestera och representera de miljoner som kanske inte ens har tak över huvudet.
inträffar.
 
Drömmen om USA bleknar 
USA är inte bara ett land. USA är en dröm. Myten om att vara landet där vem som helst, bara den jobbar hårt, kan starta med två tomma händer och bli miljonär, lever fortfarande kvar. För många medborgare i världen så är detta en sanning kanske mest för att förhållandena i sina egna länder är ännu sämre på grund av racism och institutionaliserad fattigdom. The greatest country on earth sägs inte bara av president Trump. Vanliga medborgare som intervjuas om Corona lägger gärna till frasen även om det allt oftare ställs som en fråga.
 
När världen ifrågasätter USAs storhet, kan det ta till vapen eller ekonomiska hot. USAs tro om att vara nummer ett blir allt svårare att upprätthålla. Landet faller på rankinglistor om läskunnighet, hälsa, jämnlikhet och inkomstskillnader. I tävlingen om the Greatest Country in the World så talar fakta emot USA. De som faktiskt lyckats bli framgångsrika i Amerika har glömt bort att det Amerikanska samhället och system bidrog till deras framgång. I deras nya position av makt har de drivit nedrustning och skattesänkningar i en förljugen tro att det är fortfarande upp till varje individ att jobba hårt. Nu  sker det i uppförs backe och i motvind.
 
Den nakna sanningen
I Coronans tid tävlar alla länder i en ny tävling: den föga hedrande tävlingen om flest avlidna i sviter av Covid-19. Hela befolkningen får och måste vara med och spela. Sjuka, äldre, hemlösa och den del av befolkningen som försvagats genom sin livstil på grund av rökning, för mycket skräpmat och bristande motion räknas lika mycket som premiärministrar, artister och kändisar. Alla har plötsligt en röst.
 
Motståndskraft mot pandemi har blivit det nya OS. De stora makterna beskriver givetvis redan hur de är vinnare. Kina besegrade Corona. Men först skapades epidemin genom att tysta ner och sedan låstes en hel stad och nu kommer de med råd och förnödenheter. Forna Sojvetstaten Turkmenistan förbjuder själva ordet Corona. USAs president ignorerar de hemlösas, de fattiga och de undernärdas utsatthet när han inför TV kameror proklammerar USA, the Greatest country in the World och säger emot sina egna experter om hur bäst hantera pandemin.
 
När WHO varje dag släpper resultaten så får varje avliden person en pinne. Ett mått på hur väl ett samhälle förberett sina medborgare börjar växa fram. Det finns en möjlighet att när dammet lagt sig och viruset klivit tillbaka, att länder kommer att se om sina svagaste medborgare. För när nästa pandemi kommer så vet de att alla räknas, inte bara de rika, inte bara kändisar och då vinner landet som på bästa sätt tar hand om de svaga.

Äntligen Trump! Mot nollvision i alla områden.

Publicerad 2020-04-11 09:50:00 i Observationer

Äntligen har den amerikanska presidenten Donald Trump svängt i sin uppfattning om livets värde. Flera gånger har han kritiserat Sveriges hantering av Coronaviruset för det leder till för många döda. Trumps värnande om liv kommer få oanade konskvenser i USA.
 
USA har värnat om den personliga friheten även när denna går ut över människans hälsa. Den amerikanska konsititutionen är ett viktigt slagträ i denna debatt. 
 
 
 
Vapen
Det andra tillägget i den amerikanska konsitutionen ger medborgaren rätt att bära vapen för att, om så behövs, kunna samlas och göra motstånd mot inhemska så väl som externa fiender. Denna intention har drivits till sin ytterlighet där medborgare samlar halv- och helautomatiska vapen, gevär och kulsprutor för att försvara sig. I takt med att staten nedrustar värlfärden, blir fler och fler fattiga och brottsligheten ökar vilket leder till att fler köper vapen till självförsvar.
 
Den stora tragidin är att många dör varje år på grund av olyckor med vapen. Barn hittar vapen och skjuter sin kompis. Föräldrar hör ett ljud mitt i natten och skjuter sitt barn.
 
33000 människor dör av skottskada varje år. För hela USA så är den 10 döda per 100000 invånare. Varje år.  Hälften av alla självmord sker med skjutvapen
 
Nu när Trump tycker att alla medel är tillåtna för att skydda liv, så ser jag fram emot att förbjuda automat vapen, väntetider och id kontroll inför vapenköp, obligatoriskt att ha vapenskåp och förbud att ta med sig vapen ut i samhället. 
 
Läkemedel
I skuggan av den pågående pandemin pågår det en opieoidepidemi i USA. En ny klass läkemedel för smärtlidring togs fram. Reklamen påstod att risken för att bli beroende var mycket låg. Detta visade sig vara fel. Miljoner människor är idag beroende bara för att de följde sin läkares råd. Marknadskrafter kombinerat med lögnen om preparaten och att läkemedel skrivs ut i mycket högre grad i USA än andra länder har lett landet in i en  katastrof. 2016 dog äver 30000 människor av överdos.
 
Nu när Trump tycker att alla medel är tillåtna så kommer har ta bort incitament att sälja farlig medicin och att ljuga för att uppnå vinst. Samt ge befolkningen kostnadsfri sjukvård för att skapa incitament att driva förebyggande åtgärder.
 
Bilolyckor
Sänk hanstigeheten. Lag om bilbälte för alla passagerare. Många stater har lag på bilbälte bara för passagerare i framsätet. Hjälm för motorcyklister. Nu blir det ny bullar.
 
Den amerikanska bilkulturen är helig och samtidigt så dör folk i onödan. Den nye Trump kommer att kratta åt Sverige för vi vågade inte hålla hela vägen fram till vår nollvision.
 
Ingenting
Inget av detta kommer tyvär att hända. Om de spaltmeter som idag ägnas åt Corona, även ägnades åt varje självmord, död på grund av svält eller annan sjukdom så skulle vi kanske se att det redan pågår epidemier runt om i världen. Dock är dessa empidemier skapade av människan och dess lagar och system och då blir det dålig stämning att prata om dem.
 

Sveriges beredskap i nytt ljus

Publicerad 2020-04-09 08:58:00 i Sverige

Vi står vid avgrunden och kan inte förstå hur våra system och vår teknologi inte stod emot pandemin bättre. Varje tid har sin ideologi och varje ideologi ställs förr eller senare inför en ny verklighet som dödar ideologin. Medan vi bekämpar covid-19 så kämpar vi inombords med hur flyktig vår verklighet är, hur lite vi egentligen kontrollerar.
 
"They drank the Kool-Aid." De har druckit saften.
 
1979 begick ett religös församling kollektivt självmord. Ledaren Jones bad alla anhängare att dricka en amerikansk saft som heter coolaid som var förgiftad med cyanid. De flesta av över 900 anhängare drack utan tvång för de trodde på lögnen.
 
Alla tider har sin Kool-Aid. Under min studietid gick jag en kurs i idehistoria. Den handlade om människans relation till teknik genom tiderna och den hybris varje tid upplever. "Aldrig har vår teknologiska utveckling varit så otrolig. Vilken tur att just jag lever just nu!" Berättelsen slutar alltid med hur vi låter tekniken förråda oss.
 
Titanic
Titanic 1912, var dåtidens mästerverk, osänkbar och superlyxig. Titanic försökte slå hastighetsrekordet över Atlanten och med tron att vara osänkbar som ledstjärna, styrde kaptenen rakt in i ett isberg. Det var inte bara ett fartyg som sjönk den iskalla natten i Nordatlanten. Även om fler rika överlevde då de fick företräde till livbåtarna, så dog det passagerare från alla fartygsklasser. Inför Nordatlantens kalla vatten, var alla lika sårbara. Storbrittaniens självförtroendet som teknologisk ledare fick sig ett slag.
 
Chernobyl
Sovjet storsatsade på kärnkraft. Vad som blivit vida känt i samband med TV serien om olyckan är hur strakt förankrad lögnen om hur säker kärnkraften var i det Sovjetiska samhället. Olyckan i USAs Three Mile Island ledde uppvaknandet i väst och dess tvivlande hållning till kärnkraften. Samtidigt som den byggdes ut, så röstade flera länder att börja skifta över till andra energikällor. Denna process skedde inte i Sovjet. Medan väst försökte förhindra samtidigit som det väntade på nästa olycka, trodde den Sovjetiska medborgaren att en olycka var omöjlig. När olyckan var ett faktum och denna första lögn föll, så började folk ifrågasätta allt mer. Tre år senare var Sovjet borta.
 
Fukushimaolyckan dödade en industri, inte en ideologi eller ett imperium. Världen hade nästan gått och väntat på denna olycka. När den inträffade hade kärnkraften redan minskat i betydelse. Skadan blev allvarlig och Japanska kärnkraftsingenjörer stod lika handfallna som deras Sovjetiska föregångare. Det som inte kunde hända, det som med all teknik hade förebyggts, hände ändå. 
 
Finanskrisen 1929, 1973, 1979, 1998, 2001, 2008, 2020,...
 
Vårt moderna samhälle har genomlidit många finansiella kriser. Efter varje kris har systemet lappats ihop, nya regler införts för att få fart på tillväxten. Men aldrig har själva systemet ifrågasatts så hårt som i Covid-19 krisen. Att Sveriges lager är tomma är inte bara ett val. Det har varit det finansiella systemets smarta val. Just-in-time var smart. Lager som kostar pengar är inte smart. Det finns all anledning att tro att svaret är att vårt finansiella system överlever även denna kris.
 
Men...
 
Det kommer att förändras och några länder och samhällen kommer att börja vandra en annan väg. Den största ändringen i systemet kommer att vara hur risk bedöms. Att tillskriva risken som noll kommer bara accepteras av lögnare, idioter och psykopater. Ingen risk är noll längre. Dessa experiemtn och nya lösningar kommer att invänta nästa kris och då framstå tydligt som det bättre alternativet.
 
Just nu är vi ala så investerade i det nuvarande systemet att vi inte kan lämna det utan en revolution. Om vi likt kärnkraften förstår hur farligt det är, skall vi sätta igång med alla resurser att hitta alternativ.

Idén om Sverige.

Publicerad 2020-04-08 13:22:00 i Sverige

Sverige gör inget för att bekämpa viruset. Sverige är ett svart hål och har kapitulerat. Allt från ministrar till vänner ifrågasätter Sveriges strategi. Det är så viktigt att du bidrar. Samtidigt så måste vi alla lyssna och lära vad andra gör.
 
Chattade med en kompis som bor i Spanien. Han undrade om viruset inte kommit till Sverige för i tidningen står det att inga åtgärder tagits och barn fortfarande får träna idrott. Som invånare i Sverige så vet jag att det han läser är fel. Konsekvenserna av coronaviruset känns på så många olika sätt. Karantän, stängda skolor, larmrapporter på nyheterna, försök till att upprätta inre gränser. 
 
I en värld av balanserad rapportering av nyheter så är det tydligt att det finns ett "rätt" sätt och att alla andra lösningar är avvikande. Det blir så tydligt att all journalistik kan vara oberoende men den kan inte vara objektiv för det måsta alltid finnas en referensram.
 
Covid-19s referensram är: absolut utegångsförbud, nedstängning av skolor, begränsad närvaro utomhus. Givetvis nämns framgångsländer så som Sydkorea, Taiwan, Singapore, Tyskland och Island. Men samtidigt så förklaras varför deras lösning inte kan implementeras här.
 
All globalisering och integration. Allt resande och all forksning. Nu sitter vi här och alla länder markerar sin särart och tro på egna lösningar. Det är politik och kultur istället för vetenskap och forskning. För alla kan väl knappast ha rätt?
 
Mångfalden av de sätt som världen försöker hantera pandemin borde vara dess största styrka. Istället så blir det vapen i ett retoriskt ordkrig.
 
Jag ber regering och epidemiologer att öka kommunikationen och förklaringar så vi kan lära ut och lära oss. Det är sanningens minut. Sveriges strategi hänger på att vi medborgare lyssnar, lyder och hjälper andra att följa uppmaningen. Ett otroligt uppdrag. Ett otroligt ansvar.
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela