earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Wrong news, den nya mediala utmaningen

Publicerad 2021-10-18 10:19:47 i Världen

Trump lärde världen begreppet Fake news, nyheter som inte behagar mottagaren och skämtas bort som falska. Fake news har blivit ett favoritredskap bland tyranner och wannabe tyranner och komiker, en tråkig och tyvär underhållande del av dagens medialandskap. Det är vad det är och kräver en oberoende press och en utbildad befolkning.

Wrong news, fel nyheter, är en helt annan organism. Fake news uppfattas som falska av de som inte gillar dem. Wrong news är sanna i sitt perspektiv men krockar med nyheter i det större perspektivet vilket gör dem svårare att identifiera och ifrågasätta.


Definition
Wrong news - Substantiv - En nyhet som existerar i ett begränsat och accepterat ramverk, där nyheten är sann i ramverket och absurd när ramverket förstoras att ta in andra delar av världen och verkligheten.

Nu bryter vi ner definitionen. 
Begränsat ramverk är tex en idrott där all rapportering sker inom ramen av dess regler och mål.
Accepterat ramverk innebär att nyhetskonsumenten accepterar definitionen av ramverket som en egen verklighet och kanske inte ens medveten om dess begränsningar.
Sanna nyheter innebär att de verkligen är och uppfattas som sanna utifrån hur ramverket är definierat.
Ramverk är den verklighet som en händelse granskas genom, även kallat paradigm eller perspektiv. 


Wrong news förekommer hela tiden i våra nyhetsflöden. Wrong news blir till när det begränsade ramverket inte kan fortsätta leva isolerat från ett större ramverk.

IDROTT. Sportnyheter lever i det perfekta ramverket. Det finns en avgränsad spelplan, kända regler och spelare och målet är jättetydligt. Men ytan börjar krackelera. Slagsmål på fotbollsplan och hockeyrink diskuteras oftare i termer om lagbrott och inte bara regelbrott. Spelare vill inte prata med pressen på grund av mental stress där det som händer på plan inte lirar med det som händer utanför plan. OS och VM i diktaturer rapporteras i tre parallella nyhetsflöden. Ekonomiflödet pratar investering och vikten att få in sponsorpengar. Idrottsrapportering fokuserar på det som händer i stadion. Samhällsrapporteringen pratar om de som förflyttades eller dog när anläggningar skulle byggas. 

Parallella nyhetsflöden är indikation av Wrong news. Kan ett idrottsevenemang som kostat 6500 arbetares liv rapporteras som en fest? De olika nyhetsflödena måste mötas och vara medvetna om varandra så att publiken tvingas ta in helheten. 


HANDEL. Nyheterna varnar om tomma hyllor på black Friday. Storbritanniens tidningar går ut med att julen är hotad för det kommer inte finnas tillräckligt med varor i butikshyllorna. Nyhetsredaktionerna i anglosaxiska länder verkar ha bestämt att julen består av handel, presenter och konsumtion. Det följer att utan konsumtion så blir det ingen jul. Det pågår samtidigt ett samtal om ensamhet. Lägg till detta behovet att minska konsumtionen för att nå klimatmålen. Dessa tre flöden skaver mot varandra. Kan en ekonomiredaktion rapportera hur positivt det är att inte kunna konsumera?

Wrong news kan bli Right news när det rapporteras om hur tomma hyllor kommer att hjälpa människor att fokusera på gemenskap, skapa egna presenter och sakta ner. Att upptäcka Wrong news kräver uppmärksamhet och intresse av andra ämnen och förmågan att se kopplingar. Samtidigt som människor behöver fokusera på ett evenemang, ett mål och må bra, måste vi kunna förstå både det stora och lilla ramverket.




Hur ser en pandemiplanerad resa ut?

Publicerad 2021-10-17 11:10:45 i Resa

Plötsligt har gränser öppnats och det syns flygplan i luften. Vi har börjat resa igen. Jag var i Italien sportlovet 2019. Det var tydligt att något var på gång. Dock missbedömande jag (och alla andra) hur snabbt det skulle sprida sig utanför Italiens gränser. Och ändå hann jag tänka igenom flera scenarion och packade utifrån dessa.

Vad har jag lärt mig? Hur skulle jag packa idag?

Detta är min det-råder-en-pandemi packlista.

1. Skor. Bra skor är alltid viktigt. Ännu mer så under en pandemi. När bussar och tåg ställs in så ska du och din familj och vänner kunna gå några kilometer för att ta buss eller tåg.

Till Italien 2019 bad jag alla i familjen packa med vandringskängor. I mitt scenario skulle vi vara beredda att vandra till grannbyn eller tas oss till Österrikiska gränsen och vandra därifrån. Vi slapp vandra.


2. Datorer. Packa för att kunna jobba och studera på distans. Se till att ha inloggningsuppgifter.All utbildning har kunnat ställas om till distansutbildning. Jobb är svårare. Många IT-jobb går bra. Serviceyrken svårare.

Till Italien packade jag med fem datorer - två för barnens skola, två för våra jobb och en privat. Oron var ett väldigt skakigt internet på hotellet.Barnen loggade på et par gånger för att lämna in uppgifter. Vijobbade några gånger men vet inte hur det hade fungerat om alla loggat på samtidigt.


3. Smart bagage. Väskor med hjul försatt enkelt dra dem. Väskor med axelband för att avlasta armar. Gärna ryggsäckar.

Vi hade helt fel packning för att tro att det skulle gå att korsa en gräns eller trängas in i en buss. Fyra par skidor, fyra par pjäxor och fyra resväskor. Det finns tyvärr inga skidresor som är lätta på bagage. Även om vi hyr utrustning så tar skidbyxor och jackor och handskar och andra kläder ganska mycket plats.


4. Handsprit. Få produkter har visat sig så nödvändiga som handsprit. Det tog slut under pandemin. Det kan ta slut igenom. 500ml plus småflaskor att ha med i fickor.

Till Italien tog jag med 2 x 500ml handsprit. Vi hade sex stycken småflaskor som vi fyllde på inför varje skiddag.


5. Apotek. Tänk att du är kvar dubbelt så länge. Medicin, linsvätska, alvedon och allergimediciner och annats som du personligen använder. Vad behöver jag för min resa x 2.

Vi missade linsvätska. Det gick att köpa så ingen panik. Vi letade efter en kräm mot svinkoppor. Svårt hitta på grund av språket.


6. Powerbank. Roamingfrihet i Europa är ett mindre mirakel. Plötsligt så kan vi nå vänner och resebyrå utan att fundera på kostnaden. Det kräver att mobilen är laddad. I kyla så laddas mobilen ut snabbare vilket är farligt vid en kris. En laddad powerbank är en bra försäkring.

Barnen har med sig två powerbanks var. 


7. Termos och flaskor. Egen termos kan fyllas med kaffe eller te eller varmvatten. Vattenflaskor fylls med vatten. Med risk för långa väntetider så är vätska nödvändigt.

Vi hade med en termos och några flaskor. Köpte extra flaskor i butik.

8. Plastlåda, plastpåsar små och clips för att tames mat och rester. Tänk på den tid hela resan tar. Inte sällan så står man i en kö när det är dags för lunch då är frukt eller smörgås perfekt för att avvärja det värsta.

Jag har med för mycket mat ofta vilket inte heller är bra. Har även fastnat på flygplatser som bara har automater och sötsaker.


9. Mobil, cash och mynt nämner jag knappt för det har de flesta med sig. 

Det mest förvirrande omplantering var att istället för långa köer och trängsel, så blev det tomt. När det händer något på en flygplats så blir resultatet trängsel.

Någon gång ska jag ut och resa igen. Förr handlade min planering om att komma iväg - hinna med planet, få med bagaget, få bra platser på planet. Hem kommer man alltid.

Pandemin lärde mig att plötsligt är det inte säkert att man kommer hem. I tid vill säga. Så packa för ett par dagar extra.

Tänk om USA inte kommer tillbaka?

Publicerad 2021-10-17 09:58:08 i Världen

USA är Sveriges viktigaste bundsförvant. Även som neutralt, så är det USA som byggt upp regelverket för handel och säkerhet som Sverige lever och blivit framgångsrikt inom. Med USA som garant för spelregler så kan mindre länder agera med förtroende. 

Tänker på när jag hämtat en hyrbil i ett främmande land. Samma ratt, samma hjul och samma asfalt. Ändå så är de första milen nervösa. Lagar och regler kan vara de samma men sättet att köra är annorlunda. I vissa länder där det rekommenderat att köra mot rött mitt i natten för det är farligt att bli stillastående ensam i en mörk korsning. Heldragna linjer ses som rekommendationer.

Jag kör med mer förtroende när jag vet vad som gäller. Så enkelt är det. 

Tänk om USA inte orkar eller ens är intresserad att upprätthålla de system och regelverk det byggt upp? Dessa regler bidrar fundamentalt till att global handel kan utföras med minimal risk. En dollar är värd en dollar när du köper varan och när du får varan. Och om moroten inte fungerar så har USA världens största piska.

USAs statsskuld som procent av bruttonationalprodukten är idag lika hög som den var efter andra världskriget, ca 120%. Men där slutar likheterna. 1946 var USAs industri intakt och unik i världen. USA kunde växa. Skattetrycket var högt. Riktigt högt. I vissa fall ända upp till 90%. Tillväxt och skatteinkomster gjorde att USAs statsskuld sjönk till så lågt som 30% av BNP. År 2000 hade USA ett överskott.

2021 har USA lagt ut stor del av sin tillverkning till Kina och andra asiatiska länder. Även om värdet fortfarande skapas i USA så växer arbetstillfällen och därmed löner i andra länder. Amerikanska löner ökar inte men och drömmen om konsumtion drivs med lån. Skatteintäkterna ökar inte och skulden växer.

Sovjet kollapsade plötsligt. Alla historiska imperier har kollapsat. USA kommer också att kollapsa och förändras i dess förmåga att projicera sin makt. Sveriges allianser och spelplan skulle radikalt förändras. Det handlar om vägval. Vad måste Sverige göra för att säkra sin position? 

1. Nordiskt samarbete. Ett otroligt kraftfullt alternativ. Resurser, kunnande och likartade normer. Det är kanske Sverige som måste anpassa sig till sina rikare och stabilare grannar. Våldet i Sverige och hur det inte hanteras spider inte förtroende. Historia och vem som styr har lösts förr bara alla ser fördelarna.

2. Fördjupat EU samarbete. EU är en trygg hamn. Sverige är med och har en röst. EU som helhet har som största svaghet ett otroligt behov av importerad energi. Om Norden kan delvis klara sig själv (på papper) så har EU som helhet helt andra behov. I en framtid av brist på olika varor, så är Sveriges plats som litet land i periferin av EU där de stora länderna kommer se efter sina egna behov först.

3. Sverige ensam i världen. Inte riktigt klart hur detta skulle se ut. Storbritannien kämpar med att hitta förbund och avtal efter Brexit. Handelsavtalen är svåra. Militära avtal enklare där Storbritannien spelar en junior roll. På 70 talet upptog Sverige en plats mellan USA och Sovjet. Idag skulle denna roll vara mellan USA och Kina. Frågan är om spelreglerna inte förändrats för mycket.

Men att tro att världen stabiliserats för att Biden vann ett val är fel. Att allt kommer att falla ihop är också fel.   

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela