earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

500 CD-skivor

Publicerad 2013-09-22 11:56:26 i Dagbok

Jag har fem hundra CD-skivor. Många vänner har samlat på sig ännu fler. Jag vill ha musiken. Jag vill inte ha skivorna. Vad finns det för lösningar? Min mardrömm är att dagen efter det att jag slängt/sålt/skänkt bort alla mina skivor, så går alla hårddiskar sönder. Argh! Förutom att skivor tar plats i mitt hus, vilka andra skillnader finns det mot nedladdning, till exempel för miljön? Detta har Kate Craig-Wood, miljöentrepenör, räknat ut. Hon kommer fram till följande: - nedladdning av ett album skapar 14 gram koldioxid - inköp av en CD skapar 160 gr koldioxid plus 100 för transporten, en total av 260 gram. När musiken väl införskaffats så måste stereo, iPod eller liknande drivas i båda fallen. CD-skivan består till stor delav plast som kräver olja. Slutsatsen verkar enkel men... Fördel nedladdning: tar ingen plats, bättre för miljön. Fördel CD: musiken finns och inte beroende av en maskin som kommer att gå sönder, kan lånas ut och kopieras. Jag vill ha båda fördelarna. Vad gör jag med mina skivor? 1. Sälja - jag får in en del pengar och de fortsätter vara i omlopp men jag får inte tillgång till dem. 2. Återvinna - materialet tas om hand för produktion av nya produkter. 3. Förvara - de kommer bort från min bostad och är tillgängliga men kostar plötsligt pengar. 4. Access center - CD skivor lämnas in för förvaring och uppladdning. Två bra kopior av alla skivor sparas, resten återvinns. Centret för ett register där jag står som ägare till min musik. Jag kan hämta ut den även om hårddisk eller iPod dör. 5. IPR Registrera - jag skrivs in med rätt till olika album för evigt och behöver inte oroa mig om mina hårddiskar går sönder. Mitt IPR ger mig rätt till en viss kvalitet i detta fall CD. Dessa två sista är tjänster som inte existerar idag och som jag spånar kring. Jag köper inte fler CD skivor idag. Men det är inte klart vad jag skall göra med dem jag redan har. Och så finns det flera hundra LP skivor. Jag borde göra mig av med dem och helt enkelt fortsätta njuta av Spotify och ta back-up av min hård disk. KÄLLOR och LÄNKAR http://www.katescomment.com/carbon-cost-download-vs-cd/

Reinventing Collapse - The Sovjet Experience and American Prospects

Publicerad 2013-09-22 11:04:00 i

Reinventing Collapse skrevs av Dmitry Orlov efter hans resor tillbaka till Sovjet och Ryssland kring 1990. Tillbaka i USA såg han mer och mer hur misstagen som Sovjet begått, upprepades: ett imperium som vuxit för stort för att finansieras.
 
Boken beskriver hur en kollaps av USA kan se ut baserad på Sovjets kollaps. Jag presenterar denna bok först då den väckte mitt intresse för hur det står till i världen. Rolig och skrämmande läsning.
 
Boken börjar med det enkla påståendet: Alla imperier kollapsar. Historiskt sett har alla imperier kollapsat. Det handlar om när och inte om. Sverige är inte ett imperium och har inte över tusen baser på främmande mark men analysen av vad som sker i ett samhälle när oljan inte kommer in i landet är den samma.
 
Dmitry visar hur utsatta vårt samhälle är. Det har byggts upp att fungera med transport av råvaror, produkter och verktyg för att fungera. Med andra ord: vi är beroende av olja. Det moderna USA är ett specialfall med ett bilberoende som Sverige och Europa tack och lov saknar.
 
Berättelsen kryddas med insyn i hans eget liv. Han bor numera på en segelbåt och försöker lära sig förmågor som är nyttiga i en värld där vi måste göra mer själva från att bygga till att reparera. I denna framtidsker handel och transport utmed floder där det kan ske utan olja.
 
Läs Reinventing Collapse - The Sovjet Experience and American Prospects för insikten. Läs den för den svarta humorn. Läs den för att inspireras av någon som lever som han lär.
 
 
KÄLLOR och LÄNKAR
Amazon har bra recenssioner av boken:
http://www.amazon.com/Reinventing-Collapse-Experience-American-Prospects/dp/0865716854
 
Bra podcasts med Dmitry Orlov:
http://www.youtube.com/watch?v=Ecfxl1wZDpE
http://www.youtube.com/watch?v=RxQshxrkR9M
 
Andra böcker av Dmitry Orlov:
The Five Stages of Collapse: Survivors´Toolkit
http://www.amazon.com/The-Five-Stages-Collapse-Survivors/dp/0865717362/ref=pd_bxgy_b_img_y

Vad säger internet?

Publicerad 2013-09-22 10:21:44 i Jorden runt

Jag har surfat runt på internet ganska intensivt på senare tid. Det finns otroligt mycket. Youtube med sina dokumentärer är väldigt tillgängligt. Det som är roligt och välgjort är inte alltid det mest informativa. Samtidigt så styrs jag av mitt mål: jag vill att det skall finnas en bra lösning. Jag letar lite för att bekräfta mina egna tankar. Farligt när det är så oklart med lösningar.
 
Informationen jag går igenom delas upp i följande kategorier:
 
Vision - En relativt positiv vision om framtiden som utgår från varning med förslag om hur vi redan sitter på lösningar som kommer att leda till en ännu bättre värld.
Varning - Symptom om hur illa ställt det är och om vi inte ändrar oss så kommer det sluta illa.
Kollaps - Det är för sent. Det handlar om hur du hanterar kollapsen inte hur du förhindrar den. En del av dessa glider in i konspirationstänkande.
Lösningar - Teorier och modeller om hur vi kan bygga om vårt samhälle så att fungerar i harmoni med människa och natur.
Bevis - Samlingsnamn för artiklar och nyheter om vad som pågår i världen idag.
Vetenskap - Vad säger vetenskapen.
Historia - Tillbakablickar.
Berättelser - Sagor, noveller och berättelser som förmedlar budskap om livet på jorden utifrån utmaningen att hantera överbefolkning,
 
Vem läser och lyssnar jag på?
Dmitry Orlov är en ryskfödd Amerikan som skrivit en bok om Sovjets kollaps och hur denna ger ledtrådar om hur USAs kollaps kommer att se ut. Väldigt underhållande med mycket svart humor. Paul Gilding, fd Greenpeace, senare konsult åt näringslivet, varnar på övertygande och trovärdigt sätt. William McDonough visar hur Cradle to Cradle kan vara lösningen till en modernt samhälle i total harmoni med naturen. Likaså talar olika spirituella ledare om hur den moderna människan tappat kontakten med jorden och sin själ och utan detta så kommer den aldrig att bry sig om jordens hälsa. Och idag läser hela världen om den starkaste tyfonen på över 40 år som närmar sig Taiwan och Kina.

Globala klimatmålet: 2 ton per person och år

Publicerad 2013-09-22 09:50:22 i Dagbok

För att nå ett mål, måste det finnas en startpunkt. I mina funderingar kring kollaps och global uppvärming, sökte jag upp en koldioxidutsläppsräknare.

Utsläppsmålet för att kontrollera jordens uppvärmning är 2 ton koldioxid per person och år. Var befinner jag mig i förhållande till det målet?

Jag valde att använda Carbon Footprint Ltd räknare (http://www.carbonfootprint.com/calculator.aspx)

Den låter mig räkna ut ett värde för varje land så jag enkelt kan välja Sverige. Eller i detta fall Spanien där jag bodde fram till juni 2013.

Mitt koldioxid avtryck var under ett år:

  • our footprint is 12.34 metric tons per year
  • The average footprint for people in Spain is 7.70 metric tons
  • The average for the industrial nations is about 11 metric tons
  • The average worldwide carbon footprint is about 4 metric tons
  • The worldwide target to combat climate change is 2 metric tons

Jag var bosatt i Spanien och studerande i Sverige. Jag reste till Sverige nästan varje månad. Till det så gjorde vi två längre resor: USA och Ecuador. En bil. Ett hus. Två barn.


Min personliga konsumtion bidrog med 4 ton. Jag måste förstå detta bättre. Frågorna i räkaren var väldigt allmänna. Till exempel ger livet i Spanien fördelen att äta närodlad säsongsmat.

Nu vet jag mitt utgångsläge. Kan tio ton verkligen skalas bort?

 

 

 

Vad är EarthZero?

Publicerad 2013-09-21 18:44:46 i Observationer

Kan ekonomin fortsätta växa i all oändlighet samtidigt som jorden har ändliga resurser?
Står USA inför en kollaps lik den som drabbat Romariket och andra imperier före dem?
Kommer klimatförändringen att slå till på riktigt? Sker det i vår tid?
 
Genom alla tider så tror de flesta att de lever i en unik tid. Jag tror att vår tid är unik. Våra utmaningar unika i sin omfattning.
 
- Aldrig förr har det levt så många människor på jorden vid ett samma tillfälle.
- Aldrig förr har mänskilgheten konsumerat så mycket olja som det gör idag. Och alla andra resurser.
- I modern tid har ett land aldrig haft så stora underskott som USA har idag.
 
Nu är det så att om jag skrivit detta år 1913 så hade en befolkning på 1,8 miljarder människor varit den högsta någonsin dittills. År 2113 kanske någon skriver och beklagar sig på de 25 miljarder människor som bor på jorden då. Även om jorden skulle kunna göra plats åt 25 miljarder människor, tror jag inte att dessa kommer att vara lyckliga.
 
Jag funderar allvarigt på vår livstil, vårt välstånd och hur vår framtid kommer att se ut. Är det kollaps vi är på emot? Kommer tekniken att rädda oss? Vilka val har vi? Hur kan ett helt samhälle fatta dessa val?
 
Mina funderingar har lett mig till att läsa och undersöka. Information ger mig insikter. Insikter påverkar mitt beteende. Mitt förändrade beteende påverkar min familj och mina vänner. Och så vidare. En början på en spännande personlig resa.
 
Detta blogg handlar om mina funderingar.
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela