earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Glöm inte mjölken och pistolerna

Publicerad 2020-06-02 08:27:52 i Jorden runt

Och så blir det precis som alla filmer visat. Under krisen så förfaller samhället ihop och den viktigaste ägodelen är ditt vapen. Mitt under rådande pandemi, brinner USA på grund av rasmotsättningar. George Floyd avled i händerna på polisen i vad som ses som ett rasbrott. Kravaller, manifestationer och våld har präglat flera stora städer sju dagar i rad. Precis som filmerna förutspått.
 
Redan i mars skjöt försäljning av vapen upp i USA som ett svar till Coronapandemin. Film och böcker visar att alla kriser i USA - framförallt de som har med virus att göra - kommer att kräva vapen någon gång i framtiden. Med denna påminnelse började USA köpa än mer vapen.
 
Det visade sig att filmens värld hade överdrivit kollaps och misstro. Pandemin har visat att trots USAs undermåliga ledarskap, så hjälper folk varandra. Hamstring och köer men inga skjutningar.
 
Denna sanning stämde fram till det att George Floyd hamnade ansikte ner på gatan med ett knä i nacken och kvävdes till döds. Rasmotsättningar är inget nytt i USA. Dödsfall i samband med polisingripanden är inte nytt. Att nya kravaller skulle bryta ut är inte heller konstigt. Svarta i USA är överrepresenterade bland fängslade, sjuka och fattiga.
 
Detta är inte första gången kravaller bryter ut. Rodney King kravallerna är ökända i USA. I en tid när ingen hade mobiltelefon, än mindre en kamera i var mans ficka, fångades Rodney Kings överfall på videofilm. Fyra poliser överföll honom. Kravallerna drog igång när poliserna frikändes. Los Angeles brann i flera dagar och innebar ett abrupt uppvaknande. Våldet mot svarta hade gått från ord till bild till video. Våldet och orättvisorna klev in i medelklassens vardagsrum.
 
För allt för många invånare i USA så har det inte hänt någonting på 30 år. Pandemin är en del av scenografin och har inget med oroligheterna som pågår. Oförmågan att minska sociala klyftor ligger till grund. Min rädsla är att i tv soffan så är budskapet allt för tydligt: dags att köpa fler vapen.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela