earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Reinventing Collapse - The Sovjet Experience and American Prospects

Publicerad 2013-09-22 11:04:00 i

Reinventing Collapse skrevs av Dmitry Orlov efter hans resor tillbaka till Sovjet och Ryssland kring 1990. Tillbaka i USA såg han mer och mer hur misstagen som Sovjet begått, upprepades: ett imperium som vuxit för stort för att finansieras.
 
Boken beskriver hur en kollaps av USA kan se ut baserad på Sovjets kollaps. Jag presenterar denna bok först då den väckte mitt intresse för hur det står till i världen. Rolig och skrämmande läsning.
 
Boken börjar med det enkla påståendet: Alla imperier kollapsar. Historiskt sett har alla imperier kollapsat. Det handlar om när och inte om. Sverige är inte ett imperium och har inte över tusen baser på främmande mark men analysen av vad som sker i ett samhälle när oljan inte kommer in i landet är den samma.
 
Dmitry visar hur utsatta vårt samhälle är. Det har byggts upp att fungera med transport av råvaror, produkter och verktyg för att fungera. Med andra ord: vi är beroende av olja. Det moderna USA är ett specialfall med ett bilberoende som Sverige och Europa tack och lov saknar.
 
Berättelsen kryddas med insyn i hans eget liv. Han bor numera på en segelbåt och försöker lära sig förmågor som är nyttiga i en värld där vi måste göra mer själva från att bygga till att reparera. I denna framtidsker handel och transport utmed floder där det kan ske utan olja.
 
Läs Reinventing Collapse - The Sovjet Experience and American Prospects för insikten. Läs den för den svarta humorn. Läs den för att inspireras av någon som lever som han lär.
 
 
KÄLLOR och LÄNKAR
Amazon har bra recenssioner av boken:
http://www.amazon.com/Reinventing-Collapse-Experience-American-Prospects/dp/0865716854
 
Bra podcasts med Dmitry Orlov:
http://www.youtube.com/watch?v=Ecfxl1wZDpE
http://www.youtube.com/watch?v=RxQshxrkR9M
 
Andra böcker av Dmitry Orlov:
The Five Stages of Collapse: Survivors´Toolkit
http://www.amazon.com/The-Five-Stages-Collapse-Survivors/dp/0865717362/ref=pd_bxgy_b_img_y

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela