earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Wrong news, den nya mediala utmaningen

Publicerad 2021-10-18 10:19:47 i Världen

Trump lärde världen begreppet Fake news, nyheter som inte behagar mottagaren och skämtas bort som falska. Fake news har blivit ett favoritredskap bland tyranner och wannabe tyranner och komiker, en tråkig och tyvär underhållande del av dagens medialandskap. Det är vad det är och kräver en oberoende press och en utbildad befolkning.

Wrong news, fel nyheter, är en helt annan organism. Fake news uppfattas som falska av de som inte gillar dem. Wrong news är sanna i sitt perspektiv men krockar med nyheter i det större perspektivet vilket gör dem svårare att identifiera och ifrågasätta.


Definition
Wrong news - Substantiv - En nyhet som existerar i ett begränsat och accepterat ramverk, där nyheten är sann i ramverket och absurd när ramverket förstoras att ta in andra delar av världen och verkligheten.

Nu bryter vi ner definitionen. 
Begränsat ramverk är tex en idrott där all rapportering sker inom ramen av dess regler och mål.
Accepterat ramverk innebär att nyhetskonsumenten accepterar definitionen av ramverket som en egen verklighet och kanske inte ens medveten om dess begränsningar.
Sanna nyheter innebär att de verkligen är och uppfattas som sanna utifrån hur ramverket är definierat.
Ramverk är den verklighet som en händelse granskas genom, även kallat paradigm eller perspektiv. 


Wrong news förekommer hela tiden i våra nyhetsflöden. Wrong news blir till när det begränsade ramverket inte kan fortsätta leva isolerat från ett större ramverk.

IDROTT. Sportnyheter lever i det perfekta ramverket. Det finns en avgränsad spelplan, kända regler och spelare och målet är jättetydligt. Men ytan börjar krackelera. Slagsmål på fotbollsplan och hockeyrink diskuteras oftare i termer om lagbrott och inte bara regelbrott. Spelare vill inte prata med pressen på grund av mental stress där det som händer på plan inte lirar med det som händer utanför plan. OS och VM i diktaturer rapporteras i tre parallella nyhetsflöden. Ekonomiflödet pratar investering och vikten att få in sponsorpengar. Idrottsrapportering fokuserar på det som händer i stadion. Samhällsrapporteringen pratar om de som förflyttades eller dog när anläggningar skulle byggas. 

Parallella nyhetsflöden är indikation av Wrong news. Kan ett idrottsevenemang som kostat 6500 arbetares liv rapporteras som en fest? De olika nyhetsflödena måste mötas och vara medvetna om varandra så att publiken tvingas ta in helheten. 


HANDEL. Nyheterna varnar om tomma hyllor på black Friday. Storbritanniens tidningar går ut med att julen är hotad för det kommer inte finnas tillräckligt med varor i butikshyllorna. Nyhetsredaktionerna i anglosaxiska länder verkar ha bestämt att julen består av handel, presenter och konsumtion. Det följer att utan konsumtion så blir det ingen jul. Det pågår samtidigt ett samtal om ensamhet. Lägg till detta behovet att minska konsumtionen för att nå klimatmålen. Dessa tre flöden skaver mot varandra. Kan en ekonomiredaktion rapportera hur positivt det är att inte kunna konsumera?

Wrong news kan bli Right news när det rapporteras om hur tomma hyllor kommer att hjälpa människor att fokusera på gemenskap, skapa egna presenter och sakta ner. Att upptäcka Wrong news kräver uppmärksamhet och intresse av andra ämnen och förmågan att se kopplingar. Samtidigt som människor behöver fokusera på ett evenemang, ett mål och må bra, måste vi kunna förstå både det stora och lilla ramverket.




Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela