earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Sveriges beredskap i nytt ljus

Publicerad 2020-04-09 08:58:00 i Sverige

Vi står vid avgrunden och kan inte förstå hur våra system och vår teknologi inte stod emot pandemin bättre. Varje tid har sin ideologi och varje ideologi ställs förr eller senare inför en ny verklighet som dödar ideologin. Medan vi bekämpar covid-19 så kämpar vi inombords med hur flyktig vår verklighet är, hur lite vi egentligen kontrollerar.
 
"They drank the Kool-Aid." De har druckit saften.
 
1979 begick ett religös församling kollektivt självmord. Ledaren Jones bad alla anhängare att dricka en amerikansk saft som heter coolaid som var förgiftad med cyanid. De flesta av över 900 anhängare drack utan tvång för de trodde på lögnen.
 
Alla tider har sin Kool-Aid. Under min studietid gick jag en kurs i idehistoria. Den handlade om människans relation till teknik genom tiderna och den hybris varje tid upplever. "Aldrig har vår teknologiska utveckling varit så otrolig. Vilken tur att just jag lever just nu!" Berättelsen slutar alltid med hur vi låter tekniken förråda oss.
 
Titanic
Titanic 1912, var dåtidens mästerverk, osänkbar och superlyxig. Titanic försökte slå hastighetsrekordet över Atlanten och med tron att vara osänkbar som ledstjärna, styrde kaptenen rakt in i ett isberg. Det var inte bara ett fartyg som sjönk den iskalla natten i Nordatlanten. Även om fler rika överlevde då de fick företräde till livbåtarna, så dog det passagerare från alla fartygsklasser. Inför Nordatlantens kalla vatten, var alla lika sårbara. Storbrittaniens självförtroendet som teknologisk ledare fick sig ett slag.
 
Chernobyl
Sovjet storsatsade på kärnkraft. Vad som blivit vida känt i samband med TV serien om olyckan är hur strakt förankrad lögnen om hur säker kärnkraften var i det Sovjetiska samhället. Olyckan i USAs Three Mile Island ledde uppvaknandet i väst och dess tvivlande hållning till kärnkraften. Samtidigt som den byggdes ut, så röstade flera länder att börja skifta över till andra energikällor. Denna process skedde inte i Sovjet. Medan väst försökte förhindra samtidigit som det väntade på nästa olycka, trodde den Sovjetiska medborgaren att en olycka var omöjlig. När olyckan var ett faktum och denna första lögn föll, så började folk ifrågasätta allt mer. Tre år senare var Sovjet borta.
 
Fukushimaolyckan dödade en industri, inte en ideologi eller ett imperium. Världen hade nästan gått och väntat på denna olycka. När den inträffade hade kärnkraften redan minskat i betydelse. Skadan blev allvarlig och Japanska kärnkraftsingenjörer stod lika handfallna som deras Sovjetiska föregångare. Det som inte kunde hända, det som med all teknik hade förebyggts, hände ändå. 
 
Finanskrisen 1929, 1973, 1979, 1998, 2001, 2008, 2020,...
 
Vårt moderna samhälle har genomlidit många finansiella kriser. Efter varje kris har systemet lappats ihop, nya regler införts för att få fart på tillväxten. Men aldrig har själva systemet ifrågasatts så hårt som i Covid-19 krisen. Att Sveriges lager är tomma är inte bara ett val. Det har varit det finansiella systemets smarta val. Just-in-time var smart. Lager som kostar pengar är inte smart. Det finns all anledning att tro att svaret är att vårt finansiella system överlever även denna kris.
 
Men...
 
Det kommer att förändras och några länder och samhällen kommer att börja vandra en annan väg. Den största ändringen i systemet kommer att vara hur risk bedöms. Att tillskriva risken som noll kommer bara accepteras av lögnare, idioter och psykopater. Ingen risk är noll längre. Dessa experiemtn och nya lösningar kommer att invänta nästa kris och då framstå tydligt som det bättre alternativet.
 
Just nu är vi ala så investerade i det nuvarande systemet att vi inte kan lämna det utan en revolution. Om vi likt kärnkraften förstår hur farligt det är, skall vi sätta igång med alla resurser att hitta alternativ.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela