earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Corona korar nya vinnare och förlorare

Publicerad 2020-04-12 10:09:00 i Världen

Bakom de fasansfull dödssiffror från Corona döljer sig ett nytt och jämlikt maktspel. Genom tiderna har mäktiga länder använt mätningar som visar deras styrkor. I Coronatidens mätningar  får varje medborgare en röst.
 
Olympiska Spelen är världens största idrottsevenemang. Vart fjärde år, bjuds alla världens länder in till denna globala idrottsfest. Mottot är snabbare, högre och längre. Egentligen handlar det om flest, mest och bäst. Prestige. Skrytpoäng. Mitt samhälle är bättre än ditt. Flest, mest och bäst är fortfarande viktigt. Corona håller på att i grunden förändra hur framgång mäts.
 
 
Vad tävlar länder om egentligen?
 
Östtyskland fuskade till sig OS medaljer
Efter andra världskriget var Tyskland besegrat. Sovjet samt de Allierade makterna USA, Frankrike och Storbritannien intog och delade upp Tyskland i två delar, Öst och Väst.
 
I takt med att livskvaliteten i Väst ökade började Öst visa sin storhet genom idrott. Det samhällssystem som vann flest medaljer var överlägset. Östtyskland kunde dock inte hänga med. För att vinna inrättades ett statligt dopningsprogram. Östtyskland blev en vinnare. En del idrottare fastnade i dopningskontroller men det drabbade alla tävlande länder inklusive Sverige.
 
Allt uppdagades när muren föll 1989. Flera Östtyska idrottare visste inte ens om att de var dopade. Deras hälsoproblem har dokumenterats och rapporterats.
 
Mesta olympiska medaljer driver länder att avla fram ett dussintal individer som skall prestera och representera de miljoner som kanske inte ens har tak över huvudet.
inträffar.
 
Drömmen om USA bleknar 
USA är inte bara ett land. USA är en dröm. Myten om att vara landet där vem som helst, bara den jobbar hårt, kan starta med två tomma händer och bli miljonär, lever fortfarande kvar. För många medborgare i världen så är detta en sanning kanske mest för att förhållandena i sina egna länder är ännu sämre på grund av racism och institutionaliserad fattigdom. The greatest country on earth sägs inte bara av president Trump. Vanliga medborgare som intervjuas om Corona lägger gärna till frasen även om det allt oftare ställs som en fråga.
 
När världen ifrågasätter USAs storhet, kan det ta till vapen eller ekonomiska hot. USAs tro om att vara nummer ett blir allt svårare att upprätthålla. Landet faller på rankinglistor om läskunnighet, hälsa, jämnlikhet och inkomstskillnader. I tävlingen om the Greatest Country in the World så talar fakta emot USA. De som faktiskt lyckats bli framgångsrika i Amerika har glömt bort att det Amerikanska samhället och system bidrog till deras framgång. I deras nya position av makt har de drivit nedrustning och skattesänkningar i en förljugen tro att det är fortfarande upp till varje individ att jobba hårt. Nu  sker det i uppförs backe och i motvind.
 
Den nakna sanningen
I Coronans tid tävlar alla länder i en ny tävling: den föga hedrande tävlingen om flest avlidna i sviter av Covid-19. Hela befolkningen får och måste vara med och spela. Sjuka, äldre, hemlösa och den del av befolkningen som försvagats genom sin livstil på grund av rökning, för mycket skräpmat och bristande motion räknas lika mycket som premiärministrar, artister och kändisar. Alla har plötsligt en röst.
 
Motståndskraft mot pandemi har blivit det nya OS. De stora makterna beskriver givetvis redan hur de är vinnare. Kina besegrade Corona. Men först skapades epidemin genom att tysta ner och sedan låstes en hel stad och nu kommer de med råd och förnödenheter. Forna Sojvetstaten Turkmenistan förbjuder själva ordet Corona. USAs president ignorerar de hemlösas, de fattiga och de undernärdas utsatthet när han inför TV kameror proklammerar USA, the Greatest country in the World och säger emot sina egna experter om hur bäst hantera pandemin.
 
När WHO varje dag släpper resultaten så får varje avliden person en pinne. Ett mått på hur väl ett samhälle förberett sina medborgare börjar växa fram. Det finns en möjlighet att när dammet lagt sig och viruset klivit tillbaka, att länder kommer att se om sina svagaste medborgare. För när nästa pandemi kommer så vet de att alla räknas, inte bara de rika, inte bara kändisar och då vinner landet som på bästa sätt tar hand om de svaga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela