earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Äntligen Trump! Mot nollvision i alla områden.

Publicerad 2020-04-11 09:50:00 i Observationer

Äntligen har den amerikanska presidenten Donald Trump svängt i sin uppfattning om livets värde. Flera gånger har han kritiserat Sveriges hantering av Coronaviruset för det leder till för många döda. Trumps värnande om liv kommer få oanade konskvenser i USA.
 
USA har värnat om den personliga friheten även när denna går ut över människans hälsa. Den amerikanska konsititutionen är ett viktigt slagträ i denna debatt. 
 
 
 
Vapen
Det andra tillägget i den amerikanska konsitutionen ger medborgaren rätt att bära vapen för att, om så behövs, kunna samlas och göra motstånd mot inhemska så väl som externa fiender. Denna intention har drivits till sin ytterlighet där medborgare samlar halv- och helautomatiska vapen, gevär och kulsprutor för att försvara sig. I takt med att staten nedrustar värlfärden, blir fler och fler fattiga och brottsligheten ökar vilket leder till att fler köper vapen till självförsvar.
 
Den stora tragidin är att många dör varje år på grund av olyckor med vapen. Barn hittar vapen och skjuter sin kompis. Föräldrar hör ett ljud mitt i natten och skjuter sitt barn.
 
33000 människor dör av skottskada varje år. För hela USA så är den 10 döda per 100000 invånare. Varje år.  Hälften av alla självmord sker med skjutvapen
 
Nu när Trump tycker att alla medel är tillåtna för att skydda liv, så ser jag fram emot att förbjuda automat vapen, väntetider och id kontroll inför vapenköp, obligatoriskt att ha vapenskåp och förbud att ta med sig vapen ut i samhället. 
 
Läkemedel
I skuggan av den pågående pandemin pågår det en opieoidepidemi i USA. En ny klass läkemedel för smärtlidring togs fram. Reklamen påstod att risken för att bli beroende var mycket låg. Detta visade sig vara fel. Miljoner människor är idag beroende bara för att de följde sin läkares råd. Marknadskrafter kombinerat med lögnen om preparaten och att läkemedel skrivs ut i mycket högre grad i USA än andra länder har lett landet in i en  katastrof. 2016 dog äver 30000 människor av överdos.
 
Nu när Trump tycker att alla medel är tillåtna så kommer har ta bort incitament att sälja farlig medicin och att ljuga för att uppnå vinst. Samt ge befolkningen kostnadsfri sjukvård för att skapa incitament att driva förebyggande åtgärder.
 
Bilolyckor
Sänk hanstigeheten. Lag om bilbälte för alla passagerare. Många stater har lag på bilbälte bara för passagerare i framsätet. Hjälm för motorcyklister. Nu blir det ny bullar.
 
Den amerikanska bilkulturen är helig och samtidigt så dör folk i onödan. Den nye Trump kommer att kratta åt Sverige för vi vågade inte hålla hela vägen fram till vår nollvision.
 
Ingenting
Inget av detta kommer tyvär att hända. Om de spaltmeter som idag ägnas åt Corona, även ägnades åt varje självmord, död på grund av svält eller annan sjukdom så skulle vi kanske se att det redan pågår epidemier runt om i världen. Dock är dessa empidemier skapade av människan och dess lagar och system och då blir det dålig stämning att prata om dem.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela