earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Solidaritet och ansvar och vägen till ett JA

Publicerad 2020-05-28 11:41:00 i Världen

EU tänker låna upp ofattbara åtta tusen miljarder kronor för att omstarta Europas ekonomier.
8 000 000 000 000 kronor. Detta är unikt i EUs historia där, trots gemensam valuta och stram EU budget, varje land ansvarar för sin egen ekonomi. Den konflikt som kokar upp handlar nu om Holland, Danmark, Österrike och Sverige som motsätter sig att dessa pengar delas ut som bidrag.
 
För att vara landet lagom så är Sverige numera omgärdat av ovanligt många kontroverser. Egen Covidstrategi som ifrågasätts av nästan alla andra länder. Sverige är landet som inte finns med på någons lista om att välkomnas med öppna gränser inför sommarens resande. Sämsta relationen med Kina inom EU. Och nu det sista land som motsätter sig att EUs Coronafond delas ut som bidrag.
 
En spansk EU kommisionär visade sin ilska när hon proklamerade att fyra länder inte får hålla resten av EU som gisslan. EU är till för samarbete och stöd. Det har hon rätt i. EU ordförande Ursula von der Leyen vädjar till EU att inte göra samma misstag som under finanskrisen.
 
För att rädda södra Europa 2009-2011 tvingade EU, Världsbanken och IMF flera länder att låna pengar samtidigt som de var tvugna att införa tuffa åtstramningar. Lån som belastade flera stora Europeiska banker lyftes över till enskilda länders statsbudgetar. Ingen tror idag att Grekland kommer att betala tillbaka sina lån. Politiker så som Yanis Varoufakis påstår att Grekland fick ta skulden för dåliga investeringar så att Tyska och Franska banker inte skulle kollapsa.
 
Ursula von der Leyen har rätt, EU måste applicera lärdommar från finanskrisen. Det går inte att låna sig ur en kris. Det går att investera sig ur en kris. Lån måste gå till investeringar som landet måste klara av att genomföra. Här kan EU spela en otroligt viktig roll att säkra bra upphandlingar och specifikationer och arbetsvillkor. Hur ser vägen ut till ett svenskt JA?
 
1. Det går och krävs att EU investera sig ur krisen. För detta kräver enorma pengar.
2. Pengarna måste investeras för att skapa jobb och återuppbygga sociala skyddsnät utan onödig åtstramning.
3. Regler och kontroll och övervakning och redovisningsmekanismer måste komma på plats. Tio miljarder Euro har förskingrats redan idag och väldigt sällan ställs någon inför rätta.
4. Efterskänk lånen. Sätt upp mål för investeringar och resultat och regler mot korruption och svågerpolitik och när dessa uppfylls, så efterskänks lånen. Investeringarna är till för att skapa jobb och välstånd. Detta ökar skatteintäkterna. Det går att få detta att se bra ut och vara lönsamt. Ge bidrag för att bygga upp sociala skyddsnät. Ge lån för investeringar.
5. Avkräv av EU ökad transparens. Sverige kan inte vinna denna kamp om finanser och bidrag utan en otrolig kostand till rykte och förtroende så släng in andra frågor som sågats tidigare. Föreslå att regioner behandlas olika. Norra Italien behöver rimligtvis mindre stöd än södra. Det är inte tänkt att välmående företag skall kunna få bidrag bara för de är i ett utsatt land. Södra Italien behöver akut hjälp men skidorterna i Sälen går lika dåligt som i Alperna.
 
Pandemin börjar så sakta ge vika till den riktiga krisen; EU, handel, öppenhet, samarbete, välstånd och demokrati.
 
Kasta inte sten i glashus. Sverige är otroligt sårbart. Beroendet av export kräver att det finns de länder som KAN och VILL handla från oss. Pandemin har satt kunnandet i gugning. Det pågående bråket kan även sätta viljan i gugning och då är det Sverige som kommer att behöva få hjälp.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela