earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Påverka valet i USA? Ställ dig i kö.

Publicerad 2020-05-18 10:02:00 i Världen

 
Nu kliver Kina in och börjar sitt propandakrig för att påverka USAs val, enligt amerikansk media. Ryssland påstås fortsätta som de gjorde 2016 med falska konton, falska inlägg och hackade konton. Allt detta vore otroligt kontroversiellt om inte en grupp jobbat stenhårt i mer än 30 år med att påverka valet, nämligen amerikanerna själva.
 
Washington DC, centrum för amerikansk demokrati.
 
När Donald Trump själv uppmanar Ryssland att hacka Hillary Clintons mail, så visare han hur lite förtroende han har för amerikansk demokrati och amerikanska institutioner. Mest visar han att politik är ett spel där den som är djärvast och böjer reglerna tills de nästan går sönder, har mest att vinna. Demokrati handlar om att vinna. Det handlar inte om en medborgare, en röst.
 
Denna syn är inte konstig utifrån hur olika amerikanska intresseorganisationer har jobbat med att påverka amerikanernas val. De senare åren har de mest aktiva kommit från det Republikanska partiet. Deras taktik går huvudsakligen ut på att göra det svårt för fattiga och minoriteter att rösta då deras röst i större grad skulla läggas på Demokraterna.
 
Om Ryssar och Kinser jobbar med internet, hur gör Amerikanerna själva?
 
Gerrymandering är när ett parti drar om gränseran för valkretsar. I regel ritas motståndare bort från flertalet valkretsar och samlas i ett fåtal. De vinner dessa valkretsar med otrolig majoritet, men förlorar i stort då de vinner för få valkretsar. Detta är väl olagligt? Högsta domstolen har tagot upp fallet och röstat enligt politiska linjer. Frågan måste lösas lokalt. Tyvär pågår det mest Gerrymandering i republikanskt ledda stater och dessa kommer inte villigt erkänna att de underminerar amerikansk demokrati. Läs mer!
 
Försvårad registrering. USAs valsystem är olika för varje delstat. Gemensamt för de flesta är att medborgaren måste registrera sig för att rösta. Sitter du eller har suttit i fängelsekan detta vara ett hinder. Majoriteten av USAs fägelsekunder är svarta. I staten Georgia togs en halvmiljon medborgare bort från röstsedlarna med hänvisning till en ny lag att om du inte röstat i tidigare val så kan du plockas bort. Syftet är att hålla listorna uppdaterade genom att plocka bort de som flyttat eller avlidit. Resultatet är något helt annat. Läs mer!
 
Post rösta. Coronapandemin har lyft den känsliga frågan om man får poströsta i amerikanska val. Detta finns idag och används framför allt av den amerikanska militären som finns stationerad runt om i världen. Alla delstater tillåter poströstning med relger och datum varierar. Bland ledare sprids oron att systemet inte är byggt för att klara av den ökning av poströster som kan komma att ske 2020. Staterna har begärt fyra miljarder dollar för att förbereda processer. De har fått 400 miljoner. Donald Trump att så få som möjligt poströstar för han tror att ett lågt valdeltagande gynnar honom. Läs mer!
 
USA går till val första tisdagen i november var fjärde år. Det finns en risk att Ryssland och Kina möter stöd i USA för sina påverkankampanjer då spelet att påverka val har pågått allt för länge utan att många medborgare fattar att det pågår. En mdeborgare, en röst var unikt för 200 år sedan. Det unika nu är att USA måste ta upp kampen om rösten igen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela