earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Marathon, tre år med Coronapandemin

Publicerad 2020-05-02 10:30:00 i Historia

Corona kommer att påverka Sveriga och världen i flera år. De länder som helt stängde ner sina samhällen trodde att det handlade om att strypa Corona och sedan återgå till normalitet. Det "normala" livet de närmaste åren måste uppfinnas. Hur kan det se ut?
 
Världen kommer att återgå till gamla vanor. Det kommer dock ta flera år. Alla världens samhällen står inför två stora utmaningar.
 
Vad händer när stora spelare inte följer reglerna?
 
Utmaning 1: övervintra och ställa om industri och insitutioner. Sverige är rikt tack vare handel. Världens handel har stannat upp. Handeln kommer att ta fart igen och då gäller det att vara redo. Likheten med åren efter andra världskriget är relevanta. Sverige och USA hade juni 1945 en uppbyggd och fungerande industri. Tyskland, Frankrike och England hade mycket att återuppbygga. De länder med intakt industri dvs företag som inte gått i konkurs med anställda reda att höja produktionen samt med insitutioner att skapa regler och fördela resurser ligger bäst till när världen drar igång.
 
Utmaning 2: forma världsreglerna för 2022. Moderna handeln fram till 2019 berodde på en världsordning med öppna handelsvägar, regler och system för att garantera avtal och betalning. Redan nu har flera länder stängt gränser, stoppat export och detta minne kan inte raderas. När världen öppnar upp och alla tror att saker och och ting återgår till det normala, så kommer det normala vara något annat. Sverige måste kämpa för öppna gränser och fri handel. Sverige måste samtidigt skapa och implementera en plan B där vi fokuserar på våra närmaste grannar, skriver bilaterala avtal och agerar med större aktsamhet mot gamla partners.
 
Reseindustrin är i total kris. Flygbolag har dragit ner sin verksamhet med över 90%. Även länder som inte är kända för sin turism, så som Sverige, mäter inkomstbortfall i miljarder kronor. Resandet kommet att återgå till hur det var 2019. Om detta kommer att ske 2022 eller 2032 beror på hur många flygbolag överlever, hur gränserna öppnas och stängs och om det finns en medelklass med pengar och intresse att resa. Alla dessa tre faktorer är under hård press. Så sent som 1995 kostade en tur och retur resa till Portugal 15000 kronor om du inte var borta lördag kväll. En gammal värld med gamla regler kan göra sig påmind.
 
Globala institutioner så som FN, IMF och Världsbanken skapades efter andra världskriget. De skapades med USA som garant. Nu när USA kommunicerar att de inte vill garantera regler eller institutioner utan att tydligt tjäna på det, skapas det ett vakum. En gammal film som jag inte kommer ihåg namnet på, sammanfattade en kris på bästa sättet. "Det handlar inte om vilken sida som vinner eller förlorar för vinnaren är den som äger skulden för den bestämmer." Efter Corona kommer västvärldens skuld ha ökat förbi alla tidigare gränser. Det traditionella sättet att betala av en skuld är att växa. Det betyder att alla vill växa. Samtidigt så måste det finnas pengar att investera. Är det USA, EU eller Kina som kommer att stå för dessa pengar? Svaret på denna fråga kommer att peka på vem som kommer att få makten efter denna kris.
 
Världen kommer att rulla vidare. Vi måste övervintra. Vi måste tänka Plan A, Plan B och Plan C om hur världen kommer att se ut 2022. Sverige borde bygga egen produktion av medicinsk utrustning och andra verktyg av vikt. Ett pilotprogram för ungdommar att jobba i skog och jordbruk kan sjösättas och ge värdefull erfarenhet och inkomst åt unga. Det viktigaste är att bygga upp bra utbildning och ledarskap vilket kommer att bli ett problem när det är ont om tid och flera oserösa spelare är bra på att positionera sig.
 
Jag hoppas att detta pågår bakom kulliserna. Medan världens uppmärksamhet är på Corona, alla döda och smittans spridning, så förändras världen. Även om regler som styr världen inte förändras så kommer världen förändras. Naivitet är inte rätt attityd. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela