earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Kina måste bestämma sig: 1939 eller 1956?

Publicerad 2022-03-10 16:26:15 i Befolkning

Ryssland invaderade Ukraina den 24e februari 2022. USA, EU, Nato och dess allierade har inte lyckats stoppa kriget (2022-MAR-10). Utan viljan att kliva in i kriget med soldater och vapen, hur kan Ryssland besegras?
 
Kina kan sitta på svaret.
 
Aldrig har ett land utvecklats i den takt som Kina. För varje år som går så blir landet rikare och mäktigare. Kina blev attakerat av Japan, koloniserat av Europeiska stormakter. Historia talar sitt tydliga språk. Det är inte kul eller rätt att bli anfallen.
 
Detta har hänt
- Validimir Putin och Xi Jinping träffades i Kina innan invigningen av vinter OS 2022-FEB-04. Ryktet säger att Kina bad Ryssland avstå från invasion tills OS var avslutat.
- Ryssland omringar och invaderar Ukraina.
- Kina lade ner sin röst vid FN omröstningen om att fördömma Rysslands invasion av Ukraina. 
- Kinas asikte uttåt talar om neutralitet och att krisen bör lösas genom diplomati.
Kinesisk media upprepar Rysslands lögner .
 
Vill Kina vara Tyskland 1939 eller USA 1956?
 
1939 och andra världskriget. Japan, Tyskland och Italien militaliserades efter första världskriget. Japan invaderade Kina 1930. Italien invaderade Etiopien 1935. Tyskland återtog Rehnlandet 1936, annekterade Österrike och Sudetenlandet 1938. Länderna utmanade världsordningen för att bygga egna imperier och möttes bara med hårda ord. Istället för att avskräcka varandra så klev de tre in i en allians 1940 för att ytterliggare motivera sina erövningskrig. Över 70 miljoner människor dog.
 
1956 återtog Egypten kontroll över Suezkanalen från Storbrittanien och Frankrike. Länder i Afrika och Asien höll på att förverkliga sin strävan att bli oberoende och fria från kolonialmakterna. När Nasser utmanade Storbrittanien och Frankrike så samlades de tillsammans med Israel och invaderade Egypten för att "frigöra" Suezkanalen. Sovjetunionen och framförallt USA satte trycke på britterna och fransmännen att dra sig tillbaka och hotade med finansiella sanktioner. Händelsen markerade slutet av Storbrittanien som världmakt. Suezkrisen vissade att varken Storbrittanien och Frankrike var förmögna att på egen hand projicera sin makt runt världen. USA och Sovjetunionen etablerades som världens stormakter.
 
Kina har ett val.
1. Dra nytta av att USA är upptaget i Europa. Invänta ett försvagat USA och EU och då kliva fram. Kina kan expandera sitt inflytande i Asien och på ett permanent sätt etablera sig i Sydkinensika havet.
 
Det som talar för alternativ 1 är att Kina redan expanderar. Baser har etablerats på Spratlyöarna. Hong Kong är en del av Kina där avtalet från 1997 är brutet. Länder som Kambodja är helt beroende av Kinesiska pengar. Till detta kan läggas teorin att Kina kanske har nått sin maximala tillväxt. Den indikator som utpekas är en allt mer åldrande befolkning samtidigt som födelsetalen förblir små trots lättade restriktioner om antal barn varje kvinna får föda. Med demografisk tillväxt kommer makt. Med demografisk minskning så har ett land svårare behålla makt.
 
2. Andra valet är att stödja USA och fördömma Ryssland med resultat att förpassa Ryssland till en före detta stormakt. Kina skulle stärka sina aktier bland Europeiska länder och kliva fram som den andra stormakten.
 
Det som talar för alternativ 2 är Kinas tålamod och vilja att bli erkända på världsscenen. Det svåra är att hitta ett narrativ för denna konflikt. Sovjet stödde afrikanska frihetssträvanden. USA var emot Storbrittaniens och Frankrikes imperialism. Vad har Kina och USA för gemensamma mål gällande Ukrainakonflikten?
 
Jag hoppas att Kina tar tillfället och kliver in på världsscenen. Som nation har det visat sig mer intresserade att bygga välstånd innan de vidgar sig internationellt. De följer USAs playbook mer än Rysslands. Tyvär så var USAs playbook att vänta ut tills kriget utarmat bägge sidorna innan de klev in.R
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela