earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Cementa och möjligheterna

Publicerad 2021-08-01 13:06:26 i Observationer

Cementa förlorade en dom i Mark- och miljööverdomstolen och kalkbrytningen på Gotland riskeras stängas ner redan den 31a oktober 2021. I segmentet Panelen på Godmorgon Världen den 1a augusti var alla panelmedlemmar överens om att det är en dålig ide att stänga Cementa på Gotland. För många jobb kan försvinna och Sveriges ekonomi skulle ta skada. Noterbart var att de lyfte att om en ledande cementtillvärkare stänger, kommer den troligtvis ersättas av cementtillverkare från länder med sämre teknik och högre utsläpp. En liten seger för svenskmiljörörelse, en större förlust för världen?
 
Enligt Naturvårdsverket så inkluderar beräkningen av varje svensk invånares utsläpp alla de usläpp som skapas vid tillverkning oavsett var den sker, så kallade konsumtionsbaserade utsläpp. Om Cementa stänger den 31a Oktober 2021, kommer behovet av cement i samhället automatiskt falla den 1a november? Företag kommer att söka nya leverantörer, teckna nya avtal och säkra cement så att den kan möta sina åtaganden. 
 
Detta sätt att räkna skapar spännande möjligheter. 
 
Sverige kan rikta sina miljöåtgärder åt att exportera teknik och kunnande till sina olika underleverantörer. Detta kommer enligt algortimen att ge samma eller till och med större utslag än att stänga tillverkning, brytning och fabriker i Sverige. Likaså kan detta innebära nya inkomstkällor.
 
Det gamla sättet att räkna utsläpp kan något förenklt säga att det premierade nedstängning och åtstramning. Givetvis premierades även innovation för att hela tiden ligga före nya lagar och riktvärden men den uppmuntrade inte till att se globalt på utsläpp.
 
Om alla länder är lika fokuserade på att minska utsläpp, lika beredda att stifta lagar, lika drivna och villiga att investera i innovation så skulle det inte göra någon skillnad. Men världen ser inte ut så idag. Allt för många länder har varken kunnande eller finanserna att modernisera sin industri. Konsumtionsbaserad utsläppsräkning kan premiera att hela tiden arbeta bort de sämta och smutsigaste fabrikerna för deras utsläpp är nu våra utsläpp.
 
Våra liv styrs allt mer av algortimer i datorer och mobiler. Instressant att även algoritmer spelar en avgörande roll om hur vår industri utvecklas. Det logiska är att den smutsigste spelaren bör stängas eller hjälpas att bli ren. Om detta inte sker så kanske algortimen är fel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela