earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

1973-1974 en kris med bättre TV och Film

Publicerad 2020-03-24 18:17:47 i Världen

I dessa hemmakarantäntider har jag hämtat hem DVD boxen med säsong 1 av The Rockford Files, en amerikansk däckarserie från 70-talet. Serien hade premiär 1974 och handlar om Jim Rockford, en privatdäckare som bor i en husbil vid stranden. Han jobbar bara med fall som polisen lagt ner. Hans liv präglas av de fem år han satt felaktigt fängslad och det faktum att hans fall ofta öppnas igen och då blir det trubbel med polisen.
 
Serien följer Rockford när han äter billigt och handlar mat och försöker få pengarna att räcka till. Han har svårt att få betalt. Hans kunder saknar pengar. Han saknar hårda nypor. Livet är enkelt. Ogift, hänger han med sin pappa. Men det enkla livet hotas hela tiden slås i spillror då banken hotar att beslagta hans husbil för han oftast ligger efter med amortering och räntor.. 
 
Gerald Ford benådade Nixon när han klev in som USAs 38
 
Serien kom till i en tid av ekonomisk kris, den första sedan andra världskriget. De börsfall som världen upplever nu är otroliga. Liknanade värdeminskning har inträffat förr. Melland januari 1973 och december 1974 minskade den amerikanske börsens värde med 45%.
 
Krig, oljeembargo och inflation ledde till att 70-talet blev ett svårt årtionde i många länder. Detta var även Watergateeran som fick många amerikaner att ifrågasätta sina ledare.
 
Besök 70-talets tv och film. De kom till i en tid av osäkerhet, finansiell oro och ökande klasskillnader.
 
TV: Rockford Files visar dammet och skavankerna blandat med lyx i LA.
Film: The Marathon Man med härliga vyer av ett smutsigt NY.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela