earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Är Corona inviten till Kina?

Publicerad 2020-03-19 09:24:00 i Världen

Kriser rör om den gällande ordningen. Vi brukade resa. Nu sitter vi hemma. Samhället uppskattade inte vikten av vård och skola. Nu träder de fram som samhällets hjältar och pelare. På riktigt. Som de alltid varit. Men inte erkänts.
 
Den största ommöblering på global nivå skedde efter andra världskriget. Flera av dåtidens imperier var tvungna att ge allt och panta bordssilvret för att försvara sig mot Tyskland. Under 50 och 60 talet monterades alla gamla imperier ner. De hade helt enkelt inte råd att fortsätta. De hade även tappat sin moraliska makt.
 
 
 
I dess plats klev USA och Sovjetunionen in. När andra världskriget startade så var Tyskland och Sovjet allierade. Polen fick erfara vad denna union innebar. Efter Tysklands invasion av Sovjet, kastades allt omkull. Sovjet blev allierad. De gav allt i kampen för moderlandet. Miljoner dog. De allierade verkar till och med ha valt att gå fram lite sakta och låta Sovjet ta smällen. Konsekvensen av detta blev ett delat Europa när Sovjet fick vandra hela vägen fram till Berlin och längre. Kanske var Sovjet starkare? Det faktum att Tyskland var en större fiende gav Sovjet frihetsgrader de vanligtvis inte skulle ha fått.
 
Hur långt låter världen Kina vandra i kampen mot pandemin? Kommer Kina få större frihetsgrader när EU och USA är fokuserade på sin egen Coronakris? Mycket troligt. Italien bad om hjälp och bara Kina ville och kunde hjälpa till enligt WSJ och Foreign Policy
 
Mycket tyder på att Kina vidtog otroliga åtgärder för att bromsa pandemin. Deras berättelse är att de agerade snabbt, offrade otroligt mycket för att segra. Europa och USA är långsamma och inte villiga att offra. 
 
Denna berättelse behöver givetvis inte vara konspiratorisk.
 
Hur gjorde USA sin entre på världsscenen? Första världskriget var till en början en Europeisk angelägenhet. USA anslöt sig inte förrän halvvägs in. De finansierade Storbrittaniens och Frankrikes krig. Efter Versaillefreden, var Europa skuldsatt. USA satt på industrier och på pengarna. Under flera år fick Storbrittanien vara med i sin gamla roll. Efter andra världskriget och Bretton Woods konferensen, etablerades USA dollarns som världens reserv valuta vilket den fortfarande är idag år 2020. Ännu en gång satt USA på pengar och intakt industriell produktion. Denna gång steg de fram som världens ledande ekonomiska och militära makt.
 
Pandemin är i sin linda. Men trots det så har tusentals människor varslats. Regeringar i hela Europa slänger ut pengar för att skydda och rädda industrier och medborgare. Hur skall detta återbetalas?
 
Det enda land med valutareserver är Kina. USA är otroligt skuldsatt. Det samma gäller de flesta Europeiska stormakterna. 
 
Kinesiska valutareserver 2019: 3 107­ 924 miljoner dollar.
USAs valutareserver? 42 000 miljoner dollar.
Tyskland har 215 748 miljoner Euro, vilket är lite mer i dollar.
 
Kina har pengar. Efter pandemin kommer de flesta Europeiska länders budgetar blöda. Regeringar trycker pengar eller ger löften och garantier. Det Europeiska samarbetet sätts på prov då inget land kommer att komma ut med budgetar inom lagstadgade ramar.
 
Den akuta fråga som vi redan kan planera för är hur dessa hål skall täckas utan att inflationen drar iväg, utan att all industri stängs eller säljs, utan att fattigdom sprider sig över världen? Vilket land kommer att åtnjuta störst förtroende när allt är över?
 
Kanske är det Kinas tur att kliva in och vi hoppas att de gör det med gott ledarskap och vision för hela världens befolkning.
 
Källor: 
https://www.ceicdata.com/en/indicators
 
US Dollar vs UK Pound 
Storbrittaien betalar av lån till USA från förstavärldskriget 2015 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela