earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Att resa i framtiden

Publicerad 2020-03-25 08:08:00 i Världen

Resebranchen med turism står för tio procent av världens Brutto National Produkt. Det är en viktig industri globalt och helt avgörande för många länder där turismen står för 20 och 30 procent av intäkter. Spanien, Italien och Frankrike har 40, 50 miljoner besökare varje år. Om de bara spenderar en tusenlapp var så motsvarar det 40 miljarder kronor som jotell, restauranger och aktivitetsidkare nu inte får in i sina kassor.
 
Vilken skepnad kommer resande och turism anta efter pandemin?
 
Bra plats att sitta av två veckors karantän?
 
Hälsointyg kommer att krävas. Det har sagts mycket i media om de olika sätt länder hanterar pandemin inom sina gränser. Flera europeiska ledare tror att upp till 80% av befolkningen kommer eventuellt att smittas. Det viktiga är att inte alla smittas samtidigt. Detta har kommit att kallas att platta ner kurvan. Länder i Asien väljer istället att med alla medel stoppa spridningen.
 
Dessa två olika strategier har svårt att samexistera. Redan idag är Kina noga med att klarggöra att de flesta nya smittade i Kina har rest in till landet, oftast återvändande Kineser.
 
Länder som testar alla mot länder som testar sjuka och länder som inte har råd att testa alls. Den enda lösningen är att resa med ett Coronatest i fickan.
 
Hur skall det gå till? Från test till resultat måste resenären sättas i karantän för att inte bli smittad. Flygplatser måste upprätta byggnader utanför området där resenärer kan testas och hållas långt ifrån varandra.
 
Men det roliga tar inte slut där. Sedan skall du hem. Flygbolag och mellanlandning och inte minst andra passagerare som vill veta att du inte är smittad. Ett nytt test och intyg.
 
Karantänförsäkring. Två veckors karantän är inte gratis. Det kommer försäkringar som täcker dessa kostnader. Detta öppnar upp för en ny industri där hotel tar fram karantänrum. Varför lida bara för att man är i karantän? 
 
Mod. Flera flygbolag är nära konkurs. Regeringar försöker rädda dem. Om alla är kvar så kommer det bli överkapacitet med låga priser. Inte troligt. Går flera flygbolag i konkurs så kommer priset för resande gå upp. Resande i Norden kommer igång snabbt. Europa kommer ta lite tid men det finns vägar och tåg och alternativ. Resande till Asien och USA kommer att kräva mod i början.
 
Världens bästa karantän. Länder kommer att marknadsföra sig utifrån de friheter de ger resenärer om smittan kommer tillbaka. Ni får gå på gatorna. Ni får handla. En strand för alla i karantän. Man vill helst inte åka till länder där man blir inlåst långt utaför stan ensam i en övergiven byggnad.
 
Redan idag blir man nekad inträdde i vissa länder om man varit i ett område med gula febern och saknar vaccinationsintyg. Tillls ett vaccin tagits fram så kommer länder experimentera med olika regler och restriktioner. Bra tillfälle att upptäcka skärgården, vandra Kungsleden eller låna en stuga vid en fin insjö.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela