earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Corona 2020-03-17 Den gamla världen, förra veckan alltså

Publicerad 2020-03-17 15:37:07 i Sverige

Allt resande utomlands har vid denna tidpunkt stannat av.
 
Förra veckan skulle sonen till en kompis resa med buss till Alperna. Familjens krishantering mynnade ut i att om det skiter sig så kan de ta bilen till Frankrike och hämta sonen.
 
"Åk. Vi har en plan."
 
Den värld i vilken detta samtal skedde i är borta. Idag går det inte att bila genom Europa. Flygande kräver direktflighter då ett land där planet mellanlandar inte nödvändigtvis tar emot utlänningar.
 
Min egen dotter fick en studieresa till Afrika inställd. Ögonblicket det skedde var inte roligt. All planering, alla bokningar och inte minst intervjuer och studier som skulle bedrivas.
 
"Tänk om resan varit planerad en vecka tidigare?", utbrast min dotter.
 
Innan den ställdes in gjorde vi en riskuppskattning.
 
1. Bli smittad i Afrika.
  • Sannolikhet: Låg. Inte många fall rapporterade.
  • Konsekvens: Hög. UDs hemsida påpekar hur oklart det är med vad som menas med karantän och andra hinder som sätts upp. Konsekvensen är hög för den är oberäknelig.
2. Föra in smittan till Afrika.
  • Sannolikhet: Medel. Tog kontakt med Folkhälsomyndigheten om att testa min dotter. Fock som svar att tester inte utfördes om det inte ansågs finnas en hög risk. 
  • Konsekvens: Hög. Man vill inte vara den som förde in Corona i ett land. Plus att misstänker de att man kan ha anat att man kanske kunde ha varit smittad så...
3. Inte komma in.
  • Sannolikhet: Medel men steg snabbt till Mycket Hög. Karantäner. Hälsodeklarationer. Länder började införa olika begränsningar i hög takt.
  • Konsekvens: Mycket Hög. man vill inte fastna i på en flygplats i ett främande land så långt bort som Afrika.
4. Inte komma ut.
  • Sannolikhet: Låg. Mer och mer så började Europa stänga sina gränser. Det vill säga att det skulle gå att lämna Afrika men tveksamt om man fick komma in i Europa då bara egna medborgare tilläts inträde.
  • Konsekvens: Hög. Inte bra att inte kunna komma hem.
Tyvär är regerings rekommendation att inte resa just nu det rätta. Tyvär så blir det lägsta motståndetslag. Att ett land har sina gränser öppna räcker inte.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela