earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Corona 2020-03-17 Platta ut kurvan

Publicerad 2020-03-17 07:51:23 i Sverige

Att platta ut kurvan är att sprida ut de smittade över tiden så att inte alla blir smittade samtidigt och att alla uppsöker eller behöver sjukvård samtidigt. Angela Merkel, Tysklands Förbundskansler, kommunicerar att de räknar med att upp till 70% av befolkningen kommer att smittas. Med andra ord så handlar det inte som att stoppa smittan längre. Den kampen är förlorad.
 
En kompis i Holland så upprepar han samma budskap. "Platta kurvan."
 
Den senaste datan från Sydkorea visar att dödligheten där är under en 1%. Det finns flera skillnader mellan till exempel Italien. I Sydkorea testas 3692 personer per en million invånare. Motsvarande för Italien är 826. Ett viktigt resultat av detta är att fler smittade med lindriga symptom identifieras vilket i sin tur leder till att mängde döda per smittade minskar vilket ger en mer rättvisande bild av situationen och risken. Det andra är att det fångar in människor med lindriga symptom så att de kan isolera sig. En person med lindriga symptom kan smitta en person som får kraftiga symptom.
 
I Sydkorea har utbrottet av Coronaviruset skett bland yngre kvinnor. Utbrottet i Italien bland äldre medborgare.
 
Att en person avlider är alltid tragiskt. Samtidigt så kan rädslan dämpas om myndigheterna kommunicerar ut att faran verkligen är störst bland äldre med underliggande hälsoproblem. Frågan är när denna insikt leder till slutsatsen att isolera äldre och låta resten av samhället återgå till någon form av normalitet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela