earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Corona 2020-03-18 Elva saker att se fram emot efteråt

Publicerad 2020-03-18 08:29:33 i Sverige

Corona kommer att prägla vår samtid som ingen annan händelse i modern tid gjort. Själv lever jag fortfarande i tron att snart så återgår vi till livet som det var. Livet vi hade så sent som i februari. I helgen satt vi till och med kring frukostbordet och tittade på resor till Italien inför sportlovet 2021. Nu, bara några dagar senare, med skolor stängda, så är det klart att livet post-corona kommer att vara annorlunda.
 
 
Här är elva saker vi har att se fram emot:
 
1. Slutet på obekymrat resande. Det har alltid varit en självklarthet att vi kan resa vart vi vill för en rimlig summa. Det har inte ens varit ett övervägande om vi kan komma hem. Nu kommer det vara den viktigaste frågan - sannolikeheten att komma hem inom rimlig tid. Se fram emot intyg som visar Coronafrihet. Försäkringar som täcker karantänkostnader. Förbud mot inresa om du tillhör en riskgrupp.
 
2. Svåra tider för toalettpapperstillverkare. Allt papper som köps upp nu måste användas någong gång. Se fram emot pysselböcker om hur toalettpapper kan användas på roliga sätt.
 
3. Trolla med burkmat och torrmjölk. Det undgår ingen att hyllor töms på varor som står med på MSBs checklista från brochyren "Om Krisen Kommer." Jag bestämde mig tidigt att bara köpa extra av varor vi faktiskt använder - krossade tomater, ris, pasta, nudlar och tonfisk. Krisen måste komma in på nästa nivå innan jag börjar bunkra makrill. Man andra verkar tycka det är gott så se fram emot fantastiska recept i matmagasinen på havre, makrill och dukning med vikta toalettpappersservietter.
 
4. Borta inte så bra, hemma, superbäst. Turism och resande inom Sverige kommer att skjuta till nya höjder. Se fram emot bidrag och andra incitament att besöka andra delar av landet. Resande kommer att snabbt byggas ut till Nordenmed slogan, "Norden, Närden - nästan som hemma".
 
5. Barn, försoning och skillsmässor. Mycket tid tillsammans kommer att driva fram konflikter och få människor att hitta tillvarandra. Med framtidstron fortfarande intakt så kommer det leda till flera barn och till fler människor som vill leva lyckliga liv ensamma eller med någon annan. Det jag vill veta är hur många vars relation blir bättre av karantänen?
 
6. Familjemiddagen. Med möjlighet att öva sju dagar i veckan så kommer någon variant av familjemiddagen vara med oss i framtiden. Tänker inte bara på Tacofredag. Tänker mer på samtalet om känslor och rädslor och vad vi lärt oss under dagen om Coronas framfart. Alla kan lyssna på nyheterna men varje familjemedlem har sitt unika kontaktnät med inblick i Corona i deras del av stan eller världen. Så spännande! När äter vi middag?
 
7. Hundpassning och barnpassning kommer att bli en tillväxtbranch. Mina barn har inga barnpassningsuppdrag då alla föräldrar är hemma. Med sin människa hemma allt oftare, behöver hunden inte vara på dagis. Men när allt drar igång så gäller det att vara först till kvarn och boka upp passning och hämtningskraft. 
 
8. Mötesrummets återkomst. Vi älskar att träffas. För allt  vi klagar över mängden möten, längden på möten och tristessen så kommer mötesrummet att bli en favorit när vi får komma tillbaka till kontoret. Med ett ord: det handlar om gemenskap. Ett 30 minutersmöte kommer att ha 15 minuter skämt och snack, 10 minuter för att behandla ärendet och 5 minuter om hur kul det kommer att vara att ha nästa möte.
 
9. Virtuella middagar och fester. Vi kommer att lära oss att träffas socialt över videosamtal. Vi kommer att sätta på kameran och vandra runt i köket med nära och kära närvarande. När vi väl lärt oss, kommer det vara svårt att stänga av. 1984 med god mat, gott vin och härligt sälskap?
 
10. Made in Sweden. Varje nation i Europa kommer att sätta igång sin egen produktion av maskiner, läkemedel, sjukvårdsmaterial och livsmedel. Med EU kommer import och export att komma igång fort. Det är Kina som kan bli förloraren. Säger "kan" för det finns en Italiensk lösning som kan komma att kopieras. För att bibehålla, Made in Italy på italienskt mode så lät man för 20 år sedan bygga upp fabriker med kinensiska arbetare i Italien.
 
11. Just-in-time kommer att vara ett fult ord. Ännu ett bevis på hur modern ekonomi lyckas visa otroliga vinster genom att tillskriva risk till noll. Just-in-time är tillverkningsfilosofin där lager är nära på noll och delar kommer direkt från fabrik in till produktionslinan. Modellen kräver perfekt planering, perfekt hantering och inga som helst hinder. Allt som aldrig skulle hända är vardag idag. Samma konsluter och finansiella rådgivare som sänkte företag som inte hade produktion i Kina, kommer nu att hänga ut alla företag som lade ner sin produktion i hemlandet. De kommer att hävda "vi sade aldrig att stänga ner ALLT i hemlandet!?!" 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela