earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Det stora fosterländska pandemin

Publicerad 2020-03-31 09:03:00 i Historia

Makthavare håller redan på att skriva sin version av denna pandemi. I dessa tider och fake news så är sanning och lögn, fakta och falskhet allt för ofta något vi kan debattera. Vilken sanning kommer att segra?
 
Kriget om sanningen kring pandemin har redan börjat. Förenta Nationernas Säkerhetsråd har inte kunnat samlas kring ett uttalande för USA krävde att pandemin skulle benämnas Wuhanviruset vilket Kina motsatte sig. Samtidigt som Kina bjuder på hjälputrustning till Italien, så försöker de sprida rykten om att viruset egentligen kom från USA. Förtrycket av läkaren som försökte varna världen redan i december 2019 skylls på lokala partifunktionärer för Kinensiska Kommunistpartiet får under inga omständigheter ifrågasättas.
 
Hur vi minns denna pandemi, vem som blir hjälte och vem som blir offer och vem som blir förlorare är ännu inte bestämt.
 
En vinnare som ljuger är en förlorare. En förlorare som kämpar på, är en vinnare.
 
Andra världskriget slutade 75 år sedan. Japan och Tyskland förlorade. USA och Storbrittanien segrade. Svart och vitt. Italien var allierad med Tyskland och förlorade tidigt men ses inte historiskt som en av de stora förövarna. Sovjetunionen spelade en nyckelroll i segerna över Nazisterna. Med helt osannolika offer bidrog Sovjet till att Tyskland fastnade i ett tvåfrontskrig som till slut ledde till dess villkorlösa förlust.
 
Historien i väst är inte lika svart och vit kring Sovjets roll i andra världskriget som i Ryssland kallas Det Stora Fosterländska kriget. Rysslands egna myt handlar om hur the Sovjetiska folket mot alla odds, reste sig, samlade sig och gav allt för att trycka tillbaka de överlägsna nazistiska styrkorna vilket ledde till seger till en kostnad av miljoner döda. 
 
Västerländsk historia fokuserar på förtrycket inom den Sovjetiska statsaparaten som tvingade folk ut i krig och som samtidigt som kriget pågick, fortsatte massavrättningar. Det land som med störst iver driver en alternativ bild till Sovjet som hedersam segrare är Polen.
 
Strax innan andra världskriget startade, ingick Tyskland och Sovjet ett icke angrepsavtal. Sovjet menar att detta var i rent självförsvar då varken Storbrittanien eller USA vågade stå emot Nazityskland. När det framkom att avtalet innehöll en hemlig paragraf där Polen delades upp mellan de två makterna, så har den Sovjetiska versionen ifrågasatts.
 
75 år senare så påverkar detta fortfarande synen Ryssland har på väst och vice versa. Det visas nästan ingen tacksamhet för vad Sovjet offrade för att besegra Nazityskland medan Storbrittanien, dåtidens största koloniala makt, frossar i sin seger. Och får medhåll från hela Europa om deras bedrift.
 
I och med att tidigare hemligstämplade dokument, släpps, så får världen inblick i hur alla stridande och icke stridande parter begick illdåd. USA fängslade ättlingar till japaner utan något annat skäl än att de kunde kopplas till Japan. Få länder välkomnade judiska flyktingar medan det fortfarande fanns möjlighet att rädda miljoner.
 
Detta är historia. Och den lever med oss idag.
 
Snart kommer denna pandemi bli historia. Alla vill bli hjältar. Med framförallt, ingen vill bli förloraren. Hur långt är länder villiga att gå för att skriva sin historia?
 
Vem tror du kommer framstå som hjälte?
Vilket land tror du kommer att framstå som hjälte?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela