earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Kommer du ihåg din historia?

Publicerad 2020-03-22 08:20:00 i Historia

Det gamla citatet, "den som inte kommer ihåg sin historia är dömd att upprepa den."
 
Välj inte en arg krigsveteran med liten mustash till kansler. Check.
Kalla aldrig din båt för osänkbar. Check.
Kör inga oansvariga övningar i ditt kärnkraftverk. Check.
 
Om det ändå vore så lätt. Historien upprepar sig för då vi minns vad som hände så förstår vi sällan varför det hände.
 
Hitler valdes i en djup depression. Då Hitler var en demon så är händelserna som bäddade för hans seger det historiska förlopp som inte skall upprepas.
Storbrittanien var världen enda världsmakt med överlägsen industriell produktion och teknik och äran att vara snabbast över Atlanten fick kaptenen att blunda för risker.
Sovjet hade under flera år spelat ner faran och riskerna med kärnkraften och ledarskapet straffade hårt de som inte lydde.
 
Människor är offer för sin tid. Varje tid har regler och koder som styr våra beslut. I vanliga fall så fungerar det. Men under otroliga omständigheter så stresstestas systemet. Väldigt få klarar av detta.
 
The Chernobyl sarcophagus
 
Historisk läxa 1 - Hur har vi ställt upp våra dominobrickor?
 
Tänk om Europa upprepar samma misstag från första världskriget?
 
Alla system är sammanlänkade. Historiker refererar till de sammanflätade försvarsavtal som olika länder hade med varandra som en anledning till att Förstavärldskriget fick en sådan utveckling. För att garantera fred trodde man då att det bästa sättet var att ingå avtal med andra makter om att komma till varandras hjälp. Så stor spridning fick avtalen att det räckte  att Öserrike-Ungern och Serbien började kriga för att båda lägren drogs med. En dominoeffekt av krigsförklaringar senare och världen befann sig i krig.
 
Likheten med idag är sättet är hur en händelse sätter igång en lång kedja av sekundära händelser. Sjukvården i Europa skall rädda alla. Under 70 år har Europa stoltserat med världens bästa sjukvård som är i stort sätt kostnadsfri för dess medborgare. Att tänka och acceptera att sjukvården inte skulle klara av att hantera alla sjuka är inte acceptabelt i en värld av statsdriven, skattefinansierad och världsbäst sjukvård. Istället så måste alla andra system stängas ner för att stötta sjukvården. Som att söva ner patienten för att rädda hjärnan. Problemet är att sjukvården är ett ben eller eller arm. Ekonomin är hjärnan och demokratin är hjärtat.
 
Europa befann sig plötsligt i krig för varje land trodde det hade vidtagit de bästa åtgärder för att slippa krig. De var oförmögna eller ovilliga att spela ut olika scenario där systemet kunde leda till kollaps.
Varje Europeisk nation stred för sina intressen. Förloraren var Europa som sådde frön som ledde till Andra Världskriget.
 
Nu strider varje individ för sitt intresse att leva och överleva. Hur stor är risken vår vy att rädda individen, offrar samhället?
 
 
Historisk läxa 2 - Segraren bestämmer.
 
Tyskland förlorade kriget. Sättet Tyskland bestraffades anses ha varit en anledning till att Andra Världskriget hände. Tyskland fick betala otroliga skadestånd och kände sig förnedrad.
 
Efter pandemin så kommer segraren att bestämma. 
 
Men vem är segraren? Rimligtvis borde det vara de sjuka som botades. De medborgare som genom aktsamhet inte smittades.
 
Segraren efter pandemin är de som har pengar.Detta gäller länder så väl som individer. Mitt i all kaos så är det svårt att förstå att vi som resultat av lokala och globala åtgärder kan bli fattiga. För blir vi fattiga så kommer vi vara tvugna att lyssna på och kanske lyda de som har pengar.
 
På samma sätt de stora makterna gick ut i strid på jakt efter ära och medaljer så förstod de inte att de skulle förlora mer än någon avlägsen koloni eller gränsstad. Så länge vi tror att kampen handlar om att rädda liv från att dö i Covid så riskerar vi att missa att målet är att samhället skall överleva.
 
 
Klarar vi av att styra om innan systemet går sönder?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela