earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Rädsla eller hopp?

Publicerad 2020-03-24 15:35:00 i Världen

Inte mina vildaste fantasier hade jag trott att det fanns en chans att mina barn skulle få uppleva en upprepning av 30-talet, en ny depression. Kanske slipper de men aldrig förr har de varit närmare.
 
När pandemin stoppats och är under kontroll så är jag rädd att vi vaknar upp till en värld med hög arbetslöshet och höga räntor och ransonering och vräkningar. Utan jobb och utan en fungerande handel så är vi nakna, utsatta och ensamma. Vi bor i ett luftslott.
 
Det finns hundra vägar som leder fram till en upprepning av 30-talet. Det måste finnas åtminstone EN väg leder fram till en värld där vi alla fortsätter att ha möjligheter OCH männskligheten tar lärdom av hur bra miljön mår när vi stänger ner våra fabriker OCH vi bygger ett samhälle som kan stå emot störningar.
 
Det är dags att tänka om risken mänskligheten står inför.
Aldrig förr har världen dragit i nödbromsen.
 
Befolkning: Åtta miljarder människor på denna jord tränger ut djur och växtlighet. För varje person som tillkommer så är vi fler som drabbas och som behöver hjälp. I en kris som denna så blottas svagheter. I olika FN-rapporter och i Roslings statistik,  pekar datan på att världens befolkning fortsätter växa upp till 11, 12 kanske 14 miljarder människor. Sedan plattar den ut och vi uppnår en balans på lika många som föds som avlider. Om vi levde bra liv på 60 talet när vi var tre miljarder, finns det inte skäl att börja krympa befolkningen.
 
Försörjning: Idag har vi ett sätt att försörja oss: jobba, tjäna pengar och handla. Utan pengar har vi inte råd med vatten, el, mat eller tak över våra huvud. Garantera det och varje människa uppnår trygghet. Jag vet, en fantasi. Experimentet heter Universal Income, där varje medborgare får en garanterad inkomst oavsett.
 
Utbildning: Vi måste vara pålästa. Vi måste följa med. Utbildning leder till mindra familjer, Utbildning leder till innovation. Utbildning leder till tänkande och självständiga individer.
 
Lösningen finns där ute. Vi har byggt en labyrint av lån, system, avtal och skatter som ingen har en aning om vart startknappen sitter nu när vi dragit i nödbromsen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela