earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Resilience

Publicerad 2020-03-24 12:40:00 i Världen

Förmågan att återhämta sig efter stora svårigheter. Svenskan saknar ett ord som på ett bra sätt motsvarar engelskans Resilience. Uthållighet är ett förslag men omfattar inte den viktiga återhämtningen.
 
Oavsett. Vi kommer snart att få erfara om våra företag, våra system, vårt samhälla är uthålligt med kraft att återhämta sig. Tänker på Neil Armstrongs och Buzz Aldrins resa till månen. Målet var att ta sig till månen och tillbaka. När vi idag räddar världens medborgare så får det ine ske på bekostnad av samhället.
 
Vilket samhälle vill vi bygga upp efter denna kris är över? Det är lätt att säga att vi inte visste eller att det hade kostat för mycket att bygga in bra beredskap. Problemet är att ingen hade kunnat sälja in detta otroliga scenario på ett trovärdigt sätt.
 
För några år sedan lunchade jag med en kollega som var helt inne på prepping och tanken att det moderna finansiella systemet är ett luftslott. Han berättade att Sverige importerar mer än hälften av alla livsmedel. Det lät fantastiskt och helt otroligt och osannolikt.
 
Nu sitter vi här och vi måste fundera på ändringar:
 
1. Hälften av våra livsmedel importeras. 
2. Drivmedel importeras.
3. De flesta hushåll har lån som kräver inkomster.
4. Svenska kronan och Sverige som land är litet och helt beroende av öppen och fri handel.
 
Tunga tider. Tänka framåt är ett sätt att hålla lung och fokusera på något annat.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela