earthzero.blogg.se

Vi är på en resa mot noll. Noll tillväxt, noll befolkningsökning, noll utsläpp. Ingenting står stilla så det handlar om en massa små dagliga beslut.

Svarte Petter

Publicerad 2020-03-27 07:29:00 i Historia

Vänlighet och leende är bra vapen i svåra tider
 
Det moderna västerländska samhället är byggt på lån. Konsumtion är a och o och saknas det pengar, så går det att låna. Pandemin blottar den otroliga svaghet och dumhet i denna strategi. Det är nu det visas vem som byggt upp lager för att klara sig genom dessa unika tider.
 
Kortspelet Svarte Petter går ut på att samla par av olika figurer genom att ta ett kort från en motståndare. När alla korten parats ihop så är den som sitter med Svarte Petter på sin hand, förloraren. Detta kortspel är populärt i norra Europa och ha gett upphov till lokala talessätt om att "sitta med Svarte Petter".
 
Vårt moderna samhälla strävar att bli större, snabbare och bättre. Jakten på tillväxt har lett till motsägelsefulla krafter i vårt samhälle. Vi oroas över ökningen av befolkningen och alla resurser som krävs samt den ökade trängseln. Samtidigt basunerar finanstidningar ut om de sårbara Europeiska och Asiatiska samhällen där befolkningen åldras och för få unga kommer att får arbeta för att betala de äldres vård. Båda sanna.
 
Det enkla valet har varit att låta ekonomin, samhället och mänskligheten växa. Att hantera en krympande befolkning är svårt med de rådande ekonomiska modellen. Pensioner skall betalas och sjukvård finansieras. Svårt är inte populärt, det får lösas i framtiden. De samhällen som har haft en minskade befolkning har haft ett problem. Var finns den balanserade rapporteringen där de har en möjlighet att utifrån en position av välstånd minska befolkningen och därmed stressen på jorden?
 
Är Corona slutet av en jättegiv av Svarte Petter? Alla fattiga, alla med lån, alla sjuka som samhället försökt skydda är de som faller offer för att det sammhälle vi har skapat inte klarar av uppdraget när det verkligen behövs. Tänker i synnerhet på den tid som kommer efteråt.
 
Men...
 
Åren efter spanska sjukan ledde fram till det glada 20-talet, Tysk demokrati föddes och konst och industri fullkomligt exploderade. En avslutad kris är något att se fram emot. Det viktiga är att vi hjälper varandra och är snälla. De kommer att vara så mycket lättare då.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela